Ajankohtaista virkakielestä
Tältä sivulta löydät uutisia virkakielestä. Kolumneja virkakielestä julkaistaan Hyvää virkakieltä -palstalla ja blogitekstejä Kapulat kielestä -blogissa.
Tältä sivulta löydät uutisia virkakielestä. Kolumneja virkakielestä julkaistaan Hyvää virkakieltä -palstalla ja blogitekstejä Kapulat kielestä -blogissa.
Virkakieliuutisia
Korhonen on tuonut selkokielen opetuksen sosiaali- ja terveysalojen opintoihin.
Soilimaria Korhonen työskentelee opettajana Savonia-ammattikorkeakoulussa. Hänen ansiostaan sosiaali- ja terveysalojen opiskelijat perehtyvät selkokieleen ja harjoittelevat sen käyttöä osana opintojaan. Selkokielen opetus ei ole vain teoriaa, vaan pääpaino on käytännön taidoissa. Selkokieltä harjoitellaan simulaatioiden avulla. Simulaatiot vastaavat tilanteita, joita sosiaali- ja terveysalojen työntekijät kohtaavat työssään, esimerkiksi ensihoidossa.
Selkokielen opiskelun ansiosta sosiaali- ja terveysalojen tulevat ammattilaiset ovat kielitietoisempia ja osaavat mukauttaa kielenkäyttöään asiakkaiden tarpeisiin ja tilanteisiin. Savonian selkokielen opetus toimii hienona esimerkkinä muille oppilaitoksille.
Vuoden selväsanaisen valitsi yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristina Stenman kolmen kärkiehdokkaan joukosta. Tunnustuspalkinto jaettiin kansainvälisenä selkokielen päivänä 28. toukokuuta Euroopan selkokielet -yleisöseminaarissa.
Selkokielen neuvottelukunnan esiraati sai 18 erinomaista ehdotusta Vuoden selväsanaiseksi. Niistä se valitsi kolmen parhaan joukkoon Soilimaria Korhosen lisäksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Yle Uutiset selkoruotsiksi (Yle Nyheter på lätt svenska).
THL on
tarjonnut selkokielistä tietoa koronaviruksesta koko koronapandemian ajan. Se
on ollut luotettava tietolähde ja hyvä esimerkki muille
viranomaisille. Yle aloitti uutislähetykset selkoruotsiksi vuonna 2019 ja
julkaisee selkokielisiä uutisia joka päivä. Uutiset
turvaavat selkoruotsia tarvitsevien ihmisten tiedonsaannin ja lisäävät
selkoruotsin näkyvyyttä yhteiskunnassa.
Vuoden selväsanainen on tunnustuspalkinto, jonka Selkokielen neuvottelukunta ja Kotimaisten kielten keskus jakavat vuorotellen. Ensimmäinen Vuoden selväsanainen -tunnustus jaettiin jo vuonna 1996, ja alun perin se oli Selkokeskuksen palkinto. Vuodesta 2016 lähtien Selkokielen neuvottelukunta on myöntänyt palkinnon joka toinen vuosi selkokielisen tiedotuksen ja toiminnan edistäjälle ja Kotimaisten kielten keskus joka toinen vuosi hyvän virkakielen edistäjälle.
Teksti: Liisa RaevaaraLisätietoa Vuoden selväsanaisesta ja kilpailun muista ehdokkaista on Selkokeskuksen verkkosivuilla.