Siirry sisältöön
Haku

Ajankohtaista virkakielestä

Tältä sivulta löydät uutisia virkakielestä. Kolumneja virkakielestä julkaistaan Hyvää virkakieltä -palstalla ja blogitekstejä Kapulat kielestä -blogissa.




Virkakieliuutisia

19.11.2020 10.45

Valitsijamiehestä valitsija?

Tittelinhaltijan sukupuoli voi olla mikä tahansa.

Yhdysvaltojen presidentinvaalien ja siihen liittyvän uutisoinnin myötä sana valitsijamies on aiheuttanut keskustelua. Tilalle on toivottu sukupuolineutraalia vaihtoehtoa, ja Kotimaisten kielten keskus (Kotus) on saanut tiedusteluja aiheesta. 

Keskustelu sukupuolineutraaleista ammattinimikkeistä nousee esiin tasaiseen tahtiin, ja myös Kotus on ollut mukana laatimassa sukupuolineutraaleja vaihtoehtoja nimikkeille. Valitsija-nimikkeestä ei ole laadittu suositusta eikä vakiintumatonta nimikettä olla ainakaan vielä lisäämässä Kielitoimiston sanakirjaan. Tähän juttuun on koottu havaintoja ja pohdintoja aiheesta. Keskustelu varmasti jatkuu.

Sukupuoli ei ole oleellinen tieto

Erityisesti uusia nimikkeitä luotaessa on syytä kiinnittää huomiota tasa-arvoa edistävään kielenkäyttöön (Suomen kielen lautakunnan kannanotto). Viime aikoina on pyritty luomaan sukupuolineutraaleja vastineita myös vakiintuneille -mies-loppuisille nimikkeille kuten palomiehelle ja esimiehelle. Niissä sekä valitsijamies-sanassa on mukana sukupuoleen viittaava osa mies, vaikka tittelinhaltijan sukupuoli ei ole tiedossa.

Sukupuoli ei ole nimikkeen tai työtehtävän kannalta oleellinen tieto. Vaikka sanan käyttäjä ja kuulija tiedostavatkin, että tittelinhaltijan sukupuoli voi olla mikä tahansa, sana kantaa joka tapauksessa merkitystä miehestä. Sana ei siis totuudenmukaisesti kuvaa koko viitattavaa joukkoa. Sukupuolineutraali nimike ei kanna vastaavaa merkitystä, ja sopii siksi osuvammin viittamaan joukkoon, jonka edustajissa on eri sukupuolten edustajia.

Olisiko valitsija sopiva nimike?

Yksi vaihtoehtoinen termi valitsijamiehen tilalle olisi valitsija. Englanniksi ja ruotsiksi tittelit ovat sukupuolineutraalit elector ja elektor, ja valitsija olisi myös näiden kanssa linjassa. Muun muassa MTV3 on käyttänyt uutisoinnissaan valitsijaa. Myös evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokouksen uusiksi nimikkeiksi ollaan ehdottamassa valitsijaa ja puheenjohtajien neuvostoa aiempien valitsijamiehen ja puhemiesneuvoston sijaan.

Valitsijaa käytetään kuitenkin myös muissa merkityksissä, ja se ei ole siis terminä yksiselitteinen eikä valitsijamiehen tapaan vakiintunut termi. Tilanneyhteys kuitenkin selventää merkitystä ja mahdollistaa käytön myös valitsijamiehen merkityksessä.

Erityisesti hallinnon, lainsäädännön ja tiedotusvälineiden kielessä on kiinnitettävä huomiota tasa-arvoa ja kaikkien ihmisten yhdenvertaisuutta edistävään kielenkäyttöön. Virallisten ammattinimikkeiden ei tule osaltaan estää sukupuolten välistä kielellistä tasa-arvoa (Suomen kielen lautakunnan kannanotto). Siksi valitsijamiehen rinnalla olisi hyvä olla olemassa vaihtoehtoinen nimike, jollainen valitsija voisi mahdollisesti olla. 

Linkkejä


Palaa otsikoihin