Ajankohtaista virkakielestä
Tältä sivulta löydät uutisia virkakielestä. Kolumneja virkakielestä julkaistaan Hyvää virkakieltä -palstalla ja blogitekstejä Kapulat kielestä -blogissa.
Tältä sivulta löydät uutisia virkakielestä. Kolumneja virkakielestä julkaistaan Hyvää virkakieltä -palstalla ja blogitekstejä Kapulat kielestä -blogissa.
Virkakieliuutisia
Avoimen hallinnon neljäs toimintaohjelma käynnistyi.
Avoimen hallinnon neljäs toimintaohjelma julkistettiin 24. syyskuuta. Uusi ohjelma on nelivuotinen. Se on osa kansainvälistä avoimen hallinnon kumppanuushanketta, jossa on mukana 79 maata. Suomessa Avoimen hallinnon toimintaohjelma koskee koko julkista sektoria.Toimintaohjelmassa todetaan, että hallinnon avoimuudella on Suomessa vahvat perinteet. Se on yhteinen arvo ja näkyy laajasti myös lainsäädännössä. Valmista avoimuudesta ei kuitenkaan koskaan tule, vaan sen vaalimisen tulee olla osa hallinnon jokapäiväistä työtä. Vain siten avoimuus voi olla kestävää. On myös varmistettava, että kaikilla hallinnossa työskentelevillä on edellytykset avoimuuden edistämiseen ja kehittämiseen.
Näihin edellytyksiin kuuluu ohjelman mukaan se, että kaikessa hallinnon työssä
nähdään kielen merkitys: ei vain hallinnon asiakkaille suunnatussa
viestinnässä ja palveluissa vaan myös johtamisessa, päätöksenteossa ja eri
asiantuntijoiden tekemässä valmistelutyössä. Kielenkäytön tulee tukea kaikkien
osallistumista ja vahvistaa luottamusta hallintoon ja julkisiin palveluihin.
Avoimen hallinnon toimintaohjelma sisältää neljä sitoumusta sekä niihin liittyviä toimenpiteitä. Lisäksi ohjelmassa on mittareita, joilla arvioidaan toimenpiteiden vaikuttavuutta ja sitoumusten toteutumista.
Sitoumuksista ensimmäinen koskee kestävää avoimuutta. Sen kuvauksessa todetaan, että avoimuus on mahdollista vain, jos hallinnon toiminta on ymmärrettävää ja myös kaikkein heikoimmassa asemassa olevien osallistumismahdollisuuksista huolehditaan. Tämä edellyttää puolestaan sitä, että hallinnossa vahvistetaan sekä selkeän virkakielen että selkokielen osaamista. Sitoumus toteutetaan muun muassa laatimalla Selkeän kielen ohjelma.
Selkeän kielen ohjelmalla varmistetaan, että kaikki valtionhallinnon
työntekijät suorittavat Hyvä virkakieli -verkkokurssin. Kurssi tulee myös osaksi
uusien työntekijöiden perehdytystä. Lisäksi ohjelmalla pyritään vaikuttamaan siihen,
että virastoissa ja työpaikoilla olisi nykyistä enemmän kielen asiantuntijoita kaikkien tukena. Tuki ja asiantuntemus on tarpeen,
kun tuotetaan uusia palveluja tai uudistetaan toimintaa, mutta myös
päivittäisessä työssä.
Teksti: Liisa Raevaara