Selkokieli
Selkokieli on mukautettu sisällöltään, sanastoltaan ja rakenteeltaan yleiskieltä luettavammaksi ja ymmärrettävämmäksi. Se on siis muuta kuin tavallinen, selkeä yleiskieli, johon virkakieltä huoltamalla pyritään. Sekä selkokieleen että selkeään kieleen pyrittäessä kiinnitetään kuitenkin huomiota samantyyppisiin seikkoihin: tekstin näkökulmaan, sanojen ymmärrettävyyteen, virkkeiden ja lauseiden rakenteisiin ja tekstin ulkoasuun. Selkeä yleiskieli on hyvä pohja selkotekstin laatijoille.
Selkokieli on suunnattu ihmisille, joilla on vaikeuksia lukea tai ymmärtää yleiskieltä. Sen tarkoitus on auttaa kaikkia saamaan tietoa ja osallistumaan. Kielellinen syrjäytyminen voi johtaa muuhunkin syrjäytymiseen, jos ihminen ei pysty hoitamaan asioitaan tai selviydy arjestaan. Selkokieltä kehittää Kehitysvammaliiton Selkokeskus, jonka tavoitteena on edistää selkokielistä tiedotusta, tiedonvälitystä ja kulttuuria Suomessa.
Selkokeskuksen tukena toimii selkokielen neuvottelukunta, jossa on edustajia yli 50 yhteisöstä. Neuvottelukunta seuraa alan kehitystä ja pyrkii erityisesti edistämään selkokielistä tiedonvälitystä. Myös Kotimaisten kielten keskuksella on edustajansa selkokielen neuvottelukunnassa. Erityisasiantuntija Ulla Tiililä on ollut neuvottelukunnan puheenjohtaja vuodesta 2018 lähtien.