Siirry sisältöön
Haku

Tervehdys Kielitoimistosta!

Marraskuussa ajattelee mielellään kevättä. Kannattaakin, sillä kevään kirjoittamiskursseille on järkevää ilmoittautua ennen joulua: varhain ilmoittautuneet pääsevät mukaan halvemmalla.

Kevään kursseja pääset katsomaan tästä.

Kielitoimiston sanakirja ilmaiseksi!

Kielenkäyttäjillä on aihetta iloon: Kielitoimiston sanakirja julkaistiin vapaasti luettavaksi verkossa 11.11. osoitteeseen www.kielitoimistonsanakirja.fi.

Uudessa versiossa on 500 sanaa enemmän kuin edellisessä sähköisessä versiossa (2012). Muutoksia on tehty noin 1 600 artikkeliin. Sanoja on aah-huudahduksesta öylättiin asti.

Voit nopeasti ja helposti tarkistaa, onko twiitti suomea ja netti tyyliltään arkinen vai ei. Esimerkkejä vuoden 2012 tulleista uusista sanoista: aihetunniste ~ hashtag, kontrollifriikki, nyhtöpossu, pilvipalvelu, some, sote, stalkata, striimaus ~ suoratoisto ~ virtaustoisto, tviitata ~ twiitata.

Kyseessä on ajantasaisin ja luotettavin suomen yleiskielen sanakirja, jossa on noin 100 000 hakusanaa. Sanakirja on aiemmin ollut maksullinen osa MOT-sanakirjastoa.

Sanakirjan toimittaja antaa hakuvinkkejä blogissa. Lue myös Kielitoimiston sanakirjan esittely.

Itselle tai joululahjaksi: oikeinkirjoituskurssi itsenäiseen opiskeluun

Oikeinkirjoitusta verkossa -kurssilla voit itseopiskeluna tutustua ajantasaisiin oikeinkirjoitusohjeisiin ja tehdä harjoituksia silloin kun sinulle parhaiten sopii. Maksullisella kurssilla on teoriaa ja harjoituksia alkukirjaimista, välimerkeistä, yhdyssanoista, numeroista, lyhenteistä ja vierassanojen taivutuksesta.

Kun olet ostanut kurssin verkkokaupastamme, saat käyttäjätunnuksen ja salasanan kolmeksi viikoksi. Kurssi on tehty Moodle-alustalle.

Lisätietoa kurssitiedotteessa

Verkkokauppaan

Kieliasiantuntija työpaikallesi?

Kieliasiantuntijan voi tilata omalle työpaikalle, jos erilliseen koulutukseen lähteminen tuntuu hankalalta. Kirjoittajat voivat esimerkiksi saada palautetta niin tehdyistä kuin tekeillä olevista teksteistä. Samalla on mahdollisuus kysyä juuri oman työn kannalta ongelmallisista kieliasioista.

Kouluttajan voi tilata myös esimerkiksi osallistumaan organisaation kielenkäyttöä pohtivaan työryhmään.

Lisätietoa Kielitoimiston sivuilla

Esimerkki palvelumuodosta: kielenhuoltaja Ylessä

Yhteydenottopyynnön lomake

Älä käävää tätä: Suomen murteiden sanakirja laajeni verkossa

Suomen murteiden sanakirjan kuudes osa on ilmestynyt verkossa. Verkossa on nyt lähes 60 000 sana-artikkelia. Sanakirja sisältää laajennuksen jälkeen aakkosvälin kala–käävätä.

Otsikossakin olevan käävätä-verbin merkityksen voi tarkistaa tästä.

Suomen murteiden sanakirjan osoite on http://kaino.kotus.fi/sms.

Vanhan kirjasuomen sanakirja verkkoon

Kotuksen julkaisema Vanhan kirjasuomen sanakirja on siirtynyt verkkoon. Verkkosanakirjan ensimmäinen osa, m-alkuiset sanat, on nyt vapaasti käytettävissä.

Sanakirjasta selviää, kuka kirjoittaja käytti ensimmäisenä verbiä menestyä ja onko mettinen lintu vai hyönteinen.

Lue lisää.

Tutustu sanakirjaan osoitteessa http://kaino.kotus.fi/vks.

Kieliterveisin

Minna Pyhälahti

Kielitoimisto, Kotimaisten kielten keskus (Kotus)

0295 333 204

kurssit[ät]kotus.fi

www.kotus.fi/koulutus

Uutiskirjeen voit tilata täältä. Kerrothan myös, ellet halua uutiskirjeitä jatkossa.

Osoitelähde: Kielitoimiston asiakasrekisteri