Kotimaisten kielten keskus

Tervehdys Kielitoimistosta!

Hanget hupenevat ja pajunkissat kylpevät kevätauringossa. Monella allergikolla kevät pistää vähän aivastuttamaankin. Onneksi kohta on pääsiäinen, ja lomalla on aikaa tutustua vaikkapa siihen, mistä sanat tulevat. Kotuksen sivuilla on tietoa monen sanan alkuperästä. Lue verkkosivuiltamme.

Ohjeita toimivaan kieleen

Kaipaatko opastusta hyvän termin suunnitteluun tai siihen, kuinka antaa palautetta tekstistä? Uudistetuilta virkakielen ohjesivuiltamme löydät vinkkejä esimerkiksi sopivan sävyn valintaan ja organisaation tekstityön järjestämiseen. Lue verkkosivuiltamme.

Sota ja kieli

Ukraina on noussut puheenaiheeksi meitä kaikkia järkyttävästä syystä. Haluamme osoittaa tukea kaikin mahdollisin keinoin. Miksi Kotus kuitenkin vastustaa Tehtaankadun nimen muuttamista Zelenskyinkaduksi? 
 
Kotuksen Ukraina-koosteessa on tietoa sotaan liittyvästä kielenkäytöstä, ja saat apua ukrainalaisten nimien kirjoitusasuun.

Saavutettavuutta digitaalisiin palveluihin

Kotus on antanut lausunnon valtioneuvoston periaatepäätöksestä, jonka tavoitteena on luoda eri hallinnonaloille yhteinen käsitys teknologian hyödyntämisestä. 
 
Kun palveluja siirretään digitaalisiin ympäristöihin, asiointi muuttuu kirjalliseksi ja oheisviestintä jää pois. Jotta palvelu olisi saavutettavaa, sisällöntuottajilla pitää olla valmiudet ymmärrettävän tekstin tekemiseen. Organisaatioissa tarvitaan myös kielenkäytön asiantuntijoita, jotka osallistuvat palvelujen suunnitteluun.  
 
Kielellä on tärkeä rooli myös, kun halutaan hyödyntää dataa ja tekoälyä. Data pohjautuu tietoon, joka monesti on kielellisessä muodossa. Datan laatuun vaikuttaa esimerkiksi se, kuinka ymmärrettäviä kyselylomakkeet ovat ja miten asioita kirjataan. Lue lisää verkkosivuiltamme.

Täydennystä ohjepankkiin

Kielitoimiston ohjepankkiin on lisätty nimiaiheisia ohjeita. Tutustu myös suositukseen hyvinvointialueiden nimistä. Lue Kielikellosta.


Toiminnan suuntaviivoja

Suomen kielen lautakunta on julkistanut toimintasuunnitelmansa vuosiksi 2022–2024. Kolmivuotiskauden teemana on kielitietoisuus.  
 
Lautakunta pitää tärkeänä, että suomen kieltä arvostetaan ja käytetään. Monikielisessä yhteiskunnassa tarvitsemme toimintatapoja, joissa eri kieliä käytetään rinnakkain. On myös tärkeää tukea kielenoppijoiden pääsyä suomenkielisen yhteiskunnan jäseniksi. 
 
Lisäksi lautakunta nostaa esiin digitaalisissa palveluissa käytettävän kielen. Sen pitää olla ymmärrettävää, jotta palveluja osataan käyttää. Tutustu toimintasuunnitelmaan verkkosivuillamme.

Suomen kielen asema nostetaan esiin myös valtioneuvoston kansalliskielistrategiassa. Lue lisää Kielikellosta.

Alamäkiuintia ja multipaskausta

Hallitsetko jo hollantilaisen otteen? Onko tuttavapiirissäsi liittolaisia tai vihaseuraajia? Pitäisikö metsäpölyltä suojautua? Tutustu vuoden 2021 sanapoimintoihin verkkosivuillamme.



Kevätterveisin

Annastiina Viertiö
Kotimaisten kielten keskus (Kotus)
puh. 0295 333 200
kurssit(at)kotus.fi

Lähde: Kielitoimiston uutiskirjeen postilista
Kuvat: Kotuksen kuva-arkisto, Pixabay

Jos et saa vielä uutiskirjettä sähköpostiisi, voit tilata sen tästä.
Voit tilata tai perua uutiskirjeen myös täältä: kurssit(at)kotus.fi.

Kotimaisten kielten keskus
www.kotus.fi
Hakaniemenranta 6, 00530 Helsinki    Puh. 0295 333 200   
Löydät Kotuksen myös Twitteristä!