Kotimaisten kielten keskus

Terveiset Kotuksesta!

Hiekka rapisee renkaissa, ja västäräkki opastaa polkijaa. Metsä tuoksuu, ja luonto on vehreimmillään. Retken jälkeen on mukava istahtaa tutkiskelemaan sanojen alkuperää. Tai jos etymologiat eivät innosta, katseen voi suunnata tulevaan: miten loman jälkeen voisi sujuvoittaa työtä? Ideoita tähän saa muiden onnistumisista. 

Tutustu verkkosivuillamme

Avauksia hallitusohjelmaan

Säätytalolla on käyty kovaa vääntöä siitä, kuinka Suomi Oy:n talous saataisiin tasapainotettua. Säästöä ja parempia palveluja saadaan aikaan myös satsaamalla kielenkäyttöön ja nimiin. Kotus on esittänyt, että hallitusohjelmassa julkisia palveluja parannettaisiin panostamalla ymmärrettävään kieleen.

Värillinen, POC vai jotain muuta?

Miten kuvata henkilön etnistä taustaa? Mitä sanoja käyttää, kun haluaa olla korrekti? Lue Kielikellosta.

Virkakielityötä meillä ja muualla

Kuinka selkeää kieltä edistetään Suomessa ja EU:ssa? Miten säädöskieli on muuttunut? Kielikellossa 4/2022 on teemana virkakielityö. Lue Kielikellosta.

Selkeän kielen päivää vietetään tiistaina 10.10. Merkitse päivä kalenteriin! 

Skuutteja ja kausiasukkaita

Kielitoimiston sanakirjaa päivitetään noin kerran vuodessa. Viimeksi sanakirjaan lisättiin mm. voimalause, nettikasino, potilashotelli, muutosneuvottelu, trendata ja toiseuttaa.


Selkeyttä sosiaali- ja terveydenhuollon nimiin

Suomen kielen lautakunta suosittaa, että uusista hyvinvointialueista käytetään ensisijaisesti niiden virallisia nimiä. Nimien lyhentämisessä tulisi noudattaa valtakunnallisesti yhdenmukaista linjaa. Lautakunta pitää ongelmallisena alueista käytettyjä oheisnimiä, kuten Pohde ja Eloisa. Lue kannanotto verkkosivuiltamme.

Lyhenteitä kannattaa muodostaa ja käyttää maltillisesti, sillä ne voivat vaikeuttaa palvelujen löytymistä ja avun saamista. Lue uutinen verkkosivuiltamme.

Onko viimeistelyllä väliä?

Monen työpäivään kuuluu esimerkiksi sähköpostien laadintaa, tietojen kirjaamista rekisteriin tai ohjeiden tekemistä. Usein tärkeintä on saada asia hoidetuksi, mutta riittääkö se aina?

Blogi Oikeinkirjoitus on uskottavuuskysymys
Kielitoimiston sanakirjan logo ilman tekstiä. Suunnittelu: Poutapilvi.

Kesäterveisin

Annastiina Viertiö
Kotimaisten kielten keskus (Kotus)
puh. 0295 333 200
kurssit(at)kotus.fi

Lähde: Kielitoimiston uutiskirjeen postilista
Kuvat: Kotuksen kuva-arkisto, Pixabay

Kotimaisten kielten keskus
www.kotus.fi
Hakaniemenranta 6, 00530 Helsinki    Puh. 0295 333 200   
Löydät Kotuksen myös Twitteristä!