Siirry sisältöön
Haku

rss Kotus-vinkit

30.4.2021 12.00

Sima käy – kävipä munkki

Vappuja kaikille!

Vappu on perinteisesti työväen ja ylioppilaiden juhlaa, ja myös kevään juhlistamista. Vähitellen muodostuvan perinteen mukaan vappua vietetään tänäkin vuonna poikkeusoloissa. Pitäkää piirit pieninä ja pyörikää!

Vapunviettäjä 1960-luvulla. Kuva: Juha Jernvall. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0.
Pieni viiri pyörii. Vapunviettäjä 1960-luvulla. Kuva: Juha Jernvall. Helsingin kaupunginmuseo.

Juhlapäivien nimet kirjoitetaan pienellä. Siispä toivotetaan Hyvää vappua! Samoin kirjoitetaan pienellä vappu-alkuiset yhdyssanat vapunpäivä ja vappuaatto tai vapunaatto. Naisennimenä Vappu kirjoitetaan isolla alkukirjaimella.

Vappusanoja on muitakin. Kielitoimiston sanakirjan haku vappu* tuottaa viisitoista tulosta, muun muassa vappuhuiskan, vappuhumun ja vappukulkueen.

Vappuhuiska-artikkeli Kielitoimiston sanakirjassa.
Vappuhuiska-artikkeli Kielitoimiston sanakirjassa.

Etunimi Vappu on suomalainen muunnos alkuaan saksalaisesta nimestä Walburg(a) ’hallita’ + ’linna, turva’. Vapun nimipäivää eli toukokuun ensimmäistä päivää on Suomessa vietetty jo keskiajalla abbedissa Walburgin pyhimykseksi julistamispäivänä.

Kansanperinteessä vappuun on liittynyt monenlaisia uskomuksia. Vapuksi toivottiin lämmintä säätä ja etelätuulta, joka toi hyvän maitovuoden tullessaan. Luminen vappu ennusti lumetonta talvea, ja lämpimät päivät ennen vappua kylmiä ilmoja vapun jälkeen.

Vappuaatto 2007 Kauppatorilla. Kuva: Juho Nurmi. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0.
Kauppatori kuuluu kansanperinteeseen, mutta ei toki tällä kertaa. Kuva: Juho Nurmi. Helsingin kaupunginmuseo.

Munkki muistuttaa munkkia! Kysymyksiä ja vastauksia sanojen alkuperästä -sivuilla on selityksiä vappuun liittyvien sanojen taustoista.

SDNL Suomen Demokraattinen Nuorisoliitto marssii Helsingissä Pohjoisesplanadilla vappuna 1957. Kuva: Volker von Bonin. Museovirasto. CC BY 4.0.
Suomen Demokraattinen Nuorisoliitto marssii Helsingissä Pohjoisesplanadilla vappuna 1957. Kuva: Volker von Bonin. Museovirasto.

Pilvi nousee, sano työmies, kun pomon tulevan näki! Vappuisia sananparsia esitellään vuoden 2019 Oma työ, oma moska -vinkissä.



Palaa otsikoihin