Tietoa kielipolitiikasta, Suomen kielistä ja suomen sukukielistä, kielenkäytön lajeista, nimistöstä, eri kielimuodoista, kielen- ja nimistönhuollosta.
Ajankohtaista virkakielestä
Tältä sivulta löydät uutisia virkakielestä. Kolumneja virkakielestä julkaistaan Hyvää virkakieltä -palstalla ja blogitekstejä Kapulat kielestä -blogissa.
Avoimen hallinnon viides toimintaohjelma on julkaistu.
Avoimen hallinnon uuden toimintaohjelman tavoitteena on kehittää julkishallinnon toimintaa entistä avoimemmaksi ja osallistavammaksi. Selkeällä yleiskielellä ja selkokielellä on avoimuudessa tärkeä rooli.
Avoimen hallinnon sitoumukset 2023–2027
Toimintaohjelmassa on kolme sitoumusta avoimen hallinnon kehittämiseksi:
Kansalliset dialogit ja kohtaamiset palveluissa
Luotettava tieto ja yhteistyö vahvistavat osaamista ja osallisuutta
Tuetaan avoimen hallinnon toimijoita kotimaassa ja kansainvälisesti.
Jokaiselle sitoumukselle on laadittu tavoitteet ja konkreettiset toimenpiteet niiden saavuttamiseksi.
Avoin hallinto viestii selkeästi
Avoimen hallinnon toiminnassa asiallisen, selkeän ja ymmärrettävän viranomaiskielen edistämisellä on keskeinen rooli. Myös viidenteen toimintaohjelmaan on kirjattu, että ohjelman aikana edistetään selkokielen sekä asiallisen, selkeän ja ymmärrettävän yleiskielen osaamista ja käyttöä julkisissa palveluissa. Tällä tuetaan yhdenvertaisuutta ja demokratiaa.
Viranomaiset ja kansalaiset kohtaavat paitsi suullisesti, myös kirjoitetun kielen välityksellä esimerkiksi erilaisissa digitaalisissa palveluissa. On kansainvälisestikin poikkeuksellista, miten Suomessa on alusta asti huomioitu myös selkeän viranomaiskielen edistäminen osana avoimen hallinnon toimintaa.
Avoimen hallinnon toimintaohjelmat ovat osa hallinnon kansainvälistä kehittämistä (Open Government Partnership, OGP). Toimintaohjelman lisäksi avoimen hallinnon toimintaa ohjaa strategia, jossa yhdeksi painopistealueeksi on nostettu oikeus ymmärtää ja tulla ymmärretyksi.