Siirry sisältöön
Haku

Ajankohtaista Suomen murteiden sanakirjassa

20.3.2020 12.00

Tuohi lähti ihan lemmessä

Lempi-sanalla on murteissa yleiskielestä poikkeavia merkityksiä ja käyttötapoja.

Ennehhän ne lesket lemmen suap, kum mokomat morssiimet, kuuluu kiihtelysvaaralainen sananparsi. Lempi-sana rakkauden merkityksessä tunnetaan kyllä suomen murteissa, mutta ei kovin laajalevikkisenä. Eniten tietoja on kaakon ja idän suunnalta, ja romanttinen lempi saattaa olla osaksi myös kirjakielen perua.

Lempi-sanan murteellisista merkityksistä kirjoittaa Heikki Hurtta Kielikellon vuoden 2020 ensimmäisessä numerossa. Rakkauden sijaan sanalle tunnetaan murteissa lukuisia muita käyttöyhteyksiä.

Esimerkiksi sanonnan olla (parhaassa tai hyvässä) lemmessä(än) merkitys on ’kukoistavana, parhaimmillaan’. Sanonta on tunnettu etenkin sydänhämäläisissä, osin päijäthämäläisissä sekä eteläsavolaisissa murteissa.

Kukoistavan nuoren naisen on helppo arvella olevan parhaassa lemmessään. Ilmauksella ei kuitenkaan viitata tunteisiin, ja sillä voi luonnehtia vaikkapa viljapeltoa, kuten Virroilla Hämeessä: Meirän ruis olis juuri paraassa lemmessä leikata.

Etenkin itämurteissa taas on lemmessä-muodon erikoistuneena merkityksenä ’suosiolla, vapaaehtoisesti, helposti’. Etelä-Savon Juvalla on sanottu, että tuohi läks ihal lemmessä puusta irti. Tuohi irtosi siis helposti.


Koivu rannalla. Kuva: Ulla Onkamo, Kotus.
Keväisestä koivusta tuohi irtoaa aivan "lemmessä" eli helposti. Kuva: Ulla Onkamo, Kotus.

Palaa otsikoihin