Siirry sisältöön
Haku

Kielikuulumisia 2/2013

26.3.2013

Tervehdys

Kielikuulumisia on Kielitoimiston tietoisku kielestä kiinnostuneille. Keskeinen kohderyhmä ovat yläkoululaiset, lukiolaiset ja ammattikoululaiset sekä heidän äidinkielen tai suomen kielen opettajansa. Tietoisku ilmestyy muutaman kerran koulun lukuvuoden aikana.

Mistä niitä sanoja oikein tulee?

Varmaankin pohdit silloin tällöin, mistä jokin sana on kotoisin, mikä on sen tausta. Sanojen alkuperää tai laajemmin alkuperän varsinaista tutkimusta kutsutaan etymologiaksi. Etymologi jää harvoin miettimään pelkkää kieltä: sanojen historiaa seuraamalla ja taustoja selvittämällä saa nimittäin usein tietoa myös siitä maailmasta, yhteiskunnasta ja ajasta, jossa sanoja on aikojen kuluessa käytetty. Pikakatsaus suomen kielen eri-ikäisiin sanastokerrostumiin olkoon siitä näytteenä. Lue lisää.

Mitä oppija saalistaa?

Eipä ole uutta oppiminenkaan, tyyli vain on muuttunut. Kun nykyajan oppija kalastelee tietoja sähköisestä verkosta, niin menneinä aikoina opittiin kokemalla pyydyksiä. Ikivanhan oppia-verbin alkuperäinen merkitys lienee näet ’käydä katsomassa, kokea (pyydyksiä)’. Lue lisää.

Rohmoiva-tunturi. Kuva: Kirsti Aapala.

Sallan itärajan takaa kohoaa oiva tunturi Rohmoiva. Kuva: Kirsti Aapala.