Siirry sisältöön
Haku

Kielikuulumisia 6/2010

Tervehdys

Kielikuulumisia on Kielitoimiston tietoisku kielestä kiinnostuneille. Keskeinen kohderyhmä ovat yläkoulun vanhimmat, lukiolaiset ja ammattikoululaiset sekä heidän äidinkielen tai suomen kielen opettajansa. Kerromme siitä, mitä kielelle kuuluu ja mitä kielessä tapahtuu. Tietoisku ilmestyy muutaman kerran koulun lukuvuoden aikana. Se sisältää pari erillistä juttua. Tässä tämänkertainen annoksemme:

Onko joulupukki Facebookissa? Vai onko Joulupukki facebookissa?

Miksi nimen iso alkukirjain joskus kutistuu käytössä? Entä miksi toisaalta alamme kirjoittaa isolla jotain, mikä ei alun perin ole ollut erisnimi? Tavallisestihan erisnimet kirjoitetaan isolla alkukirjaimella (esim. Maija, Palestiina, Eduskuntatalo, Wii, Ruisrock ja Sisko, tahtoisin jäädä) ja yleissanat eli yleisnimet pienellä (esim. laulaja, lanttulaatikko, rockfestivaali, vähemmistökieli). Mutta miten on: Oletko sinä Facebookissa vai facebookissa? Tuleeko jouluna joulupukki vai Joulupukki? Lue lisää.

Niminikkarointia

Jaccaus – tule savolaiseen kampaamoon! Siistix – tilaa täti pesemään ikkunat! Satun makiat – maista leipomon kermamunkkia! Skräpteekki – tarvikkeita paperiaskarteluun. Yritysnimiä on mitä erilaisimpia. Parhaimmillaan yritysnimi on omintakeinen, huomiota herättävä ja kuvaa jollakin tavalla yrityksen toimialaa.

Jos aiot perustaa yrityksen, bändin tai vaikka nettiportaalin, sinun pitää miettiä myös nimeä. Keksimäsi nimi voi olla vetävä ja vitsikäskin, kunhan samalla muistat, että nimi on myös yrityksen käyntikortti. Lue lisää.

nimirykelmä