Siirry sisältöön
Haku

Satunnaisesti kirjoittava kotuslainen


Kyniä ja paperia. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.

Satunnaisesti kirjoittavan kotuslaisen blogiin kirjoittavat satunnaisesti ne kotuslaiset, jotka eivät pidä omaa blogia.


rss

17.5.2024 9.43
Riikka Tervonen

Klootia pelaamassa

Haastaako lounaissuomalainen pihapeli mölkyn ja petankin?

Sanakirjantoimittaja työskentelee sanojen ja niiden merkitysten parissa. Toisinaan työssä tutustuu ilmiöihin, joita voi kokeilla elävässä elämässäkin. Vanhan kirjasuomen sanakirjan toimituksessa on leivottu peruna-mantelikakkua yli 300 vuotta vanhalla ohjeella sekä tutustuttu muihinkin historiallisiin resepteihin.

Myös Suomen murteiden sanakirjasta ja murrearkiston sanalipuista saa ideoita käytännön kokeiluihin, onhan sanastoa jotakuinkin kaikilta elämänalueilta. Esimerkiksi lasten seuraleikit ja pihapelit ovat hauska aihe. Mennään naattaa ja littaa sekä ollaan leskisillä ja lymysillä. Pelejä ja leikkejä kuvaavia sanoja on murresanakirjassa satoja.

Jotkut perinneleikit ovat nykylapsille tuttuja. Monet unohduksiin jääneetkin on mahdollista herätellä henkiin, sillä arkistomateriaali ja kirjallisuus ovat säilyttäneet jälkipolville tietoa entisaikojen tavoista.

Klootin paiskausta

Eräs vähemmän tunnettu peli, johon tutustuin sanakirjatyössä, on nimeltään klooti. Siitä on tietoja melko tarkkarajaiselta alueelta etenkin Varsinais-Suomesta ja Satakunnasta. Paikoitellen sitä on kutsuttu nimillä klootti ja klootu.

Klooti on paitsi pelin, myös pelivälineen nimi: se on maahan pystyyn asetettava puukalikka, varmaankin mölkkypelin keilan tapainen. Klooti yritetään saada kumoon heittämällä sitä paksulla kepakolla eli kartulla. Sillo (kun lumet sulivat) alkas klootim paiskaus, kerrotaan Mynämäen murre-esimerkissä.

Klootia pelaamassa. Kuva: Turkka Tervonen.

Montako kepakonmittaa?

Toisessa peliversiossa on tarkoituksena saada klooti kimpoamaan mahdollisimman kauas alkuperäisestä sijainnistaan. S ̮olì aìna sitte arvokkaampi kukà saì sen klootun kauvvemmaks, selitetään Vampulassa. Jos etäisyyttä mitataan heittokartulla, käytetään pelistä nimeä mittaklooti.

Mittaklootissa pelaaja saa kullakin kierroksella pisteitä sen verran kuin miten monta kartunmittaa klooti on siirtynyt alkuperäiseltä paikaltaan. Jokaisella pelaajalla on oma karttu, ja sen valinta voi vaikuttaa pistemäärään. Nimittäin jos karttu on lyhyt, on osuminen vaikeampaa, mutta onnistuneen osuman jälkeen kartunmittoja kertyy runsaasti. Pitkällä kartulla klootiin taas osuu kenties helpommin, mutta mittoja kertyy määrällisesti vähemmän.

Kokeilua klapeilla

Mittaklooti vaikutti peliltä, jota olisi mukava testata käytännössä. Sain kauniina kevätpäivänä pari koululaista innostumaan pelistä. Säännöt oli helppo omaksua, ja kymmenen heittokierrosta oli alkuun sopiva määrä.

Klootiksi valittiin ylöspäin suippeneva kapula polttopuupinosta. Heittotekniikka vaati hieman harjoittelua, jotta klooti saatiin kimpoamaan paikoiltaan mahdollisimman pitkälle. Heittokartuksi testattiin monenkokoista karahkaa. Lopulta parhaat kartut löytyivät nekin halkopinosta. Huteja tuli, mutta myös monen pisteen osumia, olivathan pelaajat taitavia heittäjiä. Kilpailu oli varsin tasaväkinen.

Olisiko klootista piha- ja puistopeliksi mölkyn ja petankin rinnalle? Pelivälineet ainakin ovat yksinkertaiset ja muunneltavissa. Omassa pelissämme klootina käytetty kalikka oli raskaanpuoleinen, joten seuraavalla kerralla voisi kokeilla vaikka muovipulloa.

Palaa otsikoihin | 4 puheenvuoroa | Keskustele

17.5.2024 17.46
Kai Kaituri
Klootin torpasta terveiset
Paattisilla on vanha pihapiirikokonaisuus, joka tunnetaan Klootina. Kirkonkirjojen mukaan 1700-luvun lopulla sinne tuli niittyvahdiksi Yläneen Uudenkartanon Klootista, josta Klootinkin nimi. Ehkä järjestetään Klootissa klootin MM-kisat.
20.5.2024 11.38
Riikka Tervonen
Klootin MM-kisat Klootissa on hieno idea!
28.5.2024 11.56
Helena Wright
Klooti -peli
Klooti-peli vaikuttaisi aika samantapaiselta tai samalta kuin ruotsalainen, norjalainen ja erityisesti gotlantilainen "Kubb". Hyvin vanha peli. Siinäkin "heitellään klapuja" ja sitä voi myös pelata yksinkertaisemmassa muodossa. https://no.wikipedia.org/wiki/Kubb
31.5.2024 15.20
Riikka Tervonen
Mukava kuulla, että näitä vanhoja pelejä tunnetaan muuallakin!