Siirry sisältöön
Haku

Vesa Heikkinen


Vesa Heikkinen. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.
Vesa Heikkinen. Kuva: Sonja Holopainen.

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja.


rss

20.8.2012 13.12

Terveyssidesanoja

No voi hyvä luoja.

”Hei pistä terveysside kii!” Netin Urbaani sanakirja on löytänyt yllättävän merkityksen sanalle terveysside: turvavyö.

Kielitoimiston sanakirja selittää asiallisesti, että terveysside on ”kuukautissuojana käytettävä side”. Siis tarkoitettu naisille.

Mainostajat tuntuvat puhuvan mieluummin terveyssiteistä kuin kuukautissiteistä tai -suojista. Miksiköhän? Kummallista kielihygieniaako? Jos turvavyö on vyö, joka tarjoaa turvaa, onko terveysside side, joka tarjoaa terveyttä?

Minulle vuodettiin tarina vuosikymmenten takaa. Jutussa lienee totta enemmän kuin siteeksi. Muuan pikkupoika oli saanut kesämökillä haavan kantapäähänsä. Omatoiminen vesseli etsi äitinsä matkalaukusta sidepaketin ja vetaisi siteen kantapäänsä suojaksi. Hän tepsutteli esittelemään nokkeluuttaan muille rallatellen ”yöside yöhaavoihin, päiväside päivähaavoihin”.

Minusta terveysside on sanana hieman hämäävä. Sillä viitataankin välillä muihinkin siteisiin kuin kuukautissuojiin, esimerkiksi inkontinenssisuojiin. Inkontinenssihan tarkoittaa tunnetusti virtsan- tai ulosteenpidätyskyvyttömyyttä.

Inkontinenssisuojia kaupitellaan myös miehille. Puhutaan muun muassa ”miesten tenoista”.

Miksikö näitä mietin. Kesälomamatkoilla kuunneltiin muun muassa Jope Ruonansuun Menkkaränkkä-biisiä. Kuuntelimme myös Palefacen zipaletta Talonomistaja: ”kuukausikortti ja kuukautissuoja, kuukausiliite, no voi hyvä luoja”.

Ajatus karkaili välillä sidesanoihinkin. Hm, ja Jopella on myös mestariteos Meidän isä synnyttää

Palaa otsikoihin | 5 puheenvuoroa

20.8.2012 13.24
Nainen
Samaa on mietitty.
Ylipäätään ihmettelen sitä, miksi se on "terveys"side. Mistä lähtien kuukautiskierto on ollut sairaus, josta pitää parantua terveeksi sidettä käyttämällä?

Vai onko niin, että nainen on terve, kun kuukautiskierto toimii eli hänellä on terveitten siteelle käyttöä?

No voi hyvä luoja tosiaan. Eniten ärsyttää tosiaan se, että näitä ihmeellisiä mielleyhtymiä sairauteen työntävät joka tuutista nimenomaan ne mainostajat.
20.8.2012 14.05
Toinen nainen
Minä olen ymmärtänyt, että vastakohtana sairaana käytettäville siteille terveyssiteitä käytetään terveenä ollessa (joskaan ei aina silloinkaan vaan tiettyyn aikaan kuusta, toki).
20.8.2012 14.51
Iines
Kuukautisverihän on ennen ollut likainen asia, ja koko nainen oli kuukautisten aikana kartettava olio.

Samoinhan on ollut synnyttämisen kanssa. Nainen oli jopa "kirkotettava", jotta hän oli taas kelvollinen astumaan likaisine alapäineen pyhään kirkkoon, pyhien eteen.

Naisen haarovälillä merkattiin myös laitumille laskettava karjakin keväisin, jotta petoeläimetkään eivät niihin koske. Nainen nousi navetan oviaukkoon korkealle kahareisin, ja karja kulki haaroväliä sipaisten ulos navetasta, laitumelle.

Onko sitten ihme, että alapäähän pantava side on "terveys"side. Naisen puhdistaja.
20.8.2012 19.30
Tervemielinen
Terveydeksi!
Olen aika varma siitä, että jos kuukautissuojien mainostaminen kuukautissuojina (tai muulla nimellä, onhan niillä montakin nimeä arkikielessä) myisi tuotteita paremmin kuin niiden mainostaminen terveyssiteinä, niitä mainostettaisiin kuukautissuojina.

Kuluttajat voivat siis ihan katsoa peiliin. Toki ei yksilöinä vaan kollektiivina.

Vastaavasti voi kysyä, miksi tv-mainoksissa ihmisruumiin nestemäiset eritteet ovat sinisiä.
20.8.2012 19.59
Erkki (eka)
Sanella salmensuut
Kun poikakoulussa aikoinaan laulettiin Savolaisen laulua ja tultiin säkeistöön, joka alkaa säkeellä "Jos kielin voisi kertoa" ja päättyy säkeeseen "Sanella salmensuut", jotkut pojat alkoivat virnuilla ja töniä vierustoveria.

Miksiköhän?