Kieli pelittämään -blogissa julkaistaan Kotimaisten kielten keskuksen asiantuntijoiden Fair Play -lehteen kirjoittamia kielijuttuja. Fair Play on Urheilutoimittajain liiton lehti. (Kuva: Volker von Bonin, 1952. Lehtileike:
Riihimäen Sanomat, 1926. Kuvankäsittely: Risto Uusikoski.)
E-urheilua Beijingissä?
Helmikuussa 2022 järjestettävät Pekingin talviolympialaiset kiehtovat myös kielellisesti. Kotus on julkaissut ohjeen, jossa käydään läpi kisapaikkojen nimiä.
Tässä koosteessa luodaan lisäksi katsaus monitoimiareenoiden nimeämisen ongelmiin. Lopuksi vilkaistaan e-maailmoihin.
Lumivaltikka Pekingissä?
Jyrki Kallion ja Elina Wihurin laatiman ohjeen mukaan perinnäisistä kiinankielisistä paikannimistä käytetään suomessa pääsääntöisesti pinyin-järjestelmän mukaan latinaistettuja kirjoitusasuja. Esimerkiksi Yanqingin ([jen-tshingin]) kisamaisemissa näkyy Xiaohaituo Shan -vuori.
Jos kuitenkin jostakin paikasta on vakiintunut suomen kieleen sovinnaisnimi eli eksonyymi, sitä suositetaan käyttämään edelleen. Pääkaupungin tapauksessa sallitaan molemmat muodot: Peking tai pinyinin mukaan Beijing.
Tässä esimerkkejä ohjeesta (hakasulkeissa karkeistettu ääntöasu):
Shougangin hyppyareena [šou-kang] (Shougang on paikalla toimineen valtionyhtiön lyhennenimi), (Big Air Shougang)
Wukesongin urheilukeskus [uu-köö-sung]
Kansallinen mäkihyppykeskus ~ lempinimi: Lumivaltikka (National Ski Jumping Centre ~ The Snow Ruyi)
Talouden oikkujen mukaan?
Suomalaisten urheilu- ja monitoimihallien nimet nousevat usein julkiseen keskusteluun. Kielentutkijoilla on sponsorinimistä painavaa sanottavaa. Tässä kaksi aiheeseen liittyvä nostoa:
Ymmärrän nimisponsorin tuomat taloudelliset helpotukset ison jäähallin tai areenan omistajalle. Yleisön kannalta olisi kuitenkin parempi, jos hallin nimi ei vaihtuisi talouden oikkujen mukaan.
Markkinointi- ja brändinluontihuumassa unohtuu helposti, että kuntien monitoimihallit ovat julkisia rakennuksia, joiden on tarkoitus palvella ulkomaisten tapahtumanjärjestäjien sijaan kävijöitä. Toimiva rakennuksen nimi on asiallinen, selkeä ja ymmärrettävä. Se kertoo rakennuksen käyttötarkoituksesta ja ohjaa asiakkaat oikeaan paikkaan.
Elektronista urheilua?
E-urheilusta on puhuttu mahdollisena tulevaisuuden olympiaurheiluna. Näin Kotuksen sivuilla kirjoitettiin aiheesta vuonna 2014:
E-kirja, e-lasku ja e-resepti ovat useimmille jo tuttuja, mutta e-urheilu on pysäyttänyt monen e-sanoja laajemminkin pohdiskelleen. Elektroninen urheilu tai e-urheilu, englannissa esimerkiksi muodossa e-sports, tarkoittaa digitaalisten pelien pelaamista kilpailumielessä. Voi kysyä, mitä tekemistä pöydän tai pelikoneen ääressä istumisella on urheilun kanssa.
Toimitus: Vesa Heikkinen
Kirjoitus on ilmestynyt Urheilutoimittajain liiton Fair Play -lehdessä 4/2021.
Palaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa