Siirry sisältöön
Haku
Vastaa, pohdi, tutustu! Kuva: Vesa Heikkinen, Kotus.

Tiedonhakutehtävät: Yhdestoista tusina

Tiedonhakutehtävien tarkoituksena on tehdä Kotuksen verkkopalvelut ja niiden käyttö tutuiksi. Tehtävät ohjaavat sekä löytämään tietoa että arvioimaan sitä.

Tusinaan tehtävään mahtuu vastattavaa, pohdittavaa ja tutustumista. Kotuksen kielitieto on aina vain parin klikkauksen päässä.

Vastaa

Kotuksella on monia verkkopalveluja www.kotus.fi-sivuston lisäksi. Vastaa seuraaviin kysymyksiin ja liitä vastauksiisi tieto siitä, mistä Kotuksen palvelusta vastaus löytyi. Linkit Kotuksen palveluihin ovat ohessa.

1. Muun muassa neglike voi ilahduttaa ihmisen hajua. Mitkä muut asiat sopivat samaan tarkoitukseen Taiwallisen Yrttitarhan-Seuran neuvojen mukaan?

2. Paikannimiin lukeutuvat myös vesistöjen nimet. Minkä niminen puro virtaa Kyyjärvellä?

3. Mikä suomen kielen sana alkaa kirjaimella a, sisältää kirjaimen b ja loppuu kirjaimeen c?

4. Mikä interjektio esiintyy itkuvirressä Suojärvellä ja Säämäjärvellä?

5. Mitkä Suomen kieltä ja kieliä koskevista laeista ovat keskeisimmät?

6. Kumpi sana on tavattu pohjoisempana: hulpalaita vai humentaa?

Tunturit. Kuva: Vesa Heikkinen, Kotus.
Tie-don-ha-ku. No niin, nyt sekin on tavattu melko pohjoisessa.

Pohdi

Kieli herättää kysymyksiä. Minkälaisia ajatuksia seuraavat kysymykset sinussa herättävät?

7. Kielikello 2/2006 on omistettu merkeille. Merkeistä on moneksi: niiden avulla jäsennetään tekstiä, huudetaan ja kysytään, erotellaan, yhdistellään ja selvennetään. Yksittäiset merkit voivat korvata sanoja (§ tarkoittaa pykälää) tai kokonaisia lausekkeita (> tarkoittaa on suurempi kuin). Merkkien hyvä hallinta tekee tekstistä ymmärrettävän, mutta lukijoiden silmiin voi sattua esimerkiksi huutaminen ISOILLA KIRJAIMILLA tai huutomerkkien ryppäällä!!!!!

Ovatko väärään paikkaan eksyneet tai puuttuvat merkit aiheuttaneet sinulle hankaluuksia tulkita jotakin tekstiä? Sujuuko sinulta merkkien käyttö? Tarkistatko pilkkujen ja viivojen käytön säännöt epäselvissä tilanteissa vai luotatko siihen, että ne menevät tarpeeksi oikein? Huomaatko kiinnittäväsi merkkeihin vähemmän huomiota tietyissä teksteissä? Saako pilkkuja edes käyttää, kun lähettää kaverille viestejä kännykällä? Onko piste viestin perässä suorastaan töykeä?

8. Peli-sana on lainattu suomeen lännestä (vrt. esim. ruotsin spel). Myös monet peleistämme ovat lainatavaraa. Loppukesästä 2016 Suomessakin päästiin pokettamaan eli pelaamaan Pokémon Go -peliä. Pelaajat loivat sujuvasti käyttöönsä uudenlaisen sanaston hunttaamisineen, evolvaamisineen, rivaivaamisineen, lurettamisineen ja niin edelleen.

Mitä lauta- tai tietokonepelejä tai muita pelejä sinä pelaat? Millaista erikoissanastoa käytät pelatessasi tai kun keskustelet peleistä kavereidesi kanssa? Miten nämä sanat ovat syntyneet? Löytyykö niitä sanakirjoista? Jos et pelaa, pohdi jonkin muun harrastuksen erikoissanastoa.

Pidgey-niminen Pokémon. Kuva: Aku Heikkinen.
Pidgey miten mielenkiintoinen kysymys.

Tutustu

www.kotus.fi. Verkkosivustomme on täynnä ajankohtaista kielitietoa. Vastaukset seuraaviin kysymyksiin voi löytää verkkosivujen Sanakirjat-osiosta.

9. Mihin haku kannattaa kohdistaa, jos etsii sanalle synonyymeja tai lähimerkityksistä ilmausta Kielitoimiston sanakirjasta?

10. Kuinka tarkka on Vanhan kirjasuomen sanakirjan sana-artikkelien yhteydessä oleva aikajana?

Suomen murteiden sanakirja. Suomen murteiden sanakirja (SMS) kuvaa kaikki suomen murteet. Sanakirjasta on ilmestynyt kahdeksan noin tuhannen sivun laajuista painettua osaa, jotka kattavat aakkosvälin akurvottaa. Nykyään sanakirja ilmestyy verkkojulkaisuna. Voit tutustua sanakirjaan seuraavien kysymysten avulla.

11. 'Isä' on osana monen sanan merkitystä. Yksi näistä sanoista on monikkomuotoinen ja viittaa myös toiseen henkilöön isän lisäksi. Mikä sana on kyseessä ja mitä se tarkoittaa?

12. Mikä on läntisin inkeriläismurteiden alueeseen kuuluva pitäjä, josta on kerätty 'pitsiä', tarkemmin 'reunapitsiä' tarkoittava sana? Mikä on sanan asu tässä pitäjässä?

Pitsiliina ja lasipurkkeja. Kuva: Risto Uusikoski, Kotus.
Pitsi miten hankala kysymys.