Siirry sisältöön
Haku
Vastaa, pohdi, tutustu! Kuva: Vesa Heikkinen, Kotus.

Tiedonhakutehtävät: Kahdeksas tusina

Tiedonhakutehtävien tarkoituksena on tehdä Kotuksen verkkopalvelut ja niiden käyttö tutuiksi. Tehtävät ohjaavat sekä löytämään tietoa että arvioimaan sitä.

Tusinaan tehtävään mahtuu vastattavaa, pohdittavaa ja tutustumista. Kotuksen kielitieto on aina vain parin klikkauksen päässä.

Vastaa

Kotuksella on monia verkkopalveluja www.kotus.fi-sivuston lisäksi. Vastaa seuraaviin kysymyksiin ja liitä vastauksiisi tieto siitä, mistä Kotuksen palvelusta vastaus löytyi. Linkit Kotuksen palveluihin ovat ohessa.

1. Mikä on sanan joavoli tyypillinen käyttöyhteys? Mitä sana tarkoittaa?

2. Millä sanoilla presidentti Mauno Koivisto aloitti uudenvuodenpuheensa vuonna 1994?

3. Yksi blogiteksti käsittelee makkaraperunoiden nimityksiä. Mitä nimityksiä tekstissä mainitaan?

4. Minkä lausekkeen muodostaa vAn-, neen- tai tUn-tunnuksen sisältävä muoto? Millainen lause on samassa yhteydessä sen vaihtoehtona?

5. Millaisissa teksteissä erityisesti käytetään ilmaisua 24/7?

6. Mikä vero saatettiin maksaa 1700-luvulla voissa?

Kermaa kirnutaan voiksi Hämeenkyrössä v. 1936. Kuva: Ilmari Kohtamäki. Suomen murteiden sana-arkisto, Kotus.
Voutia voi voidella.

Pohdi

Kieli herättää kysymyksiä. Minkälaisia ajatuksia seuraavat kysymykset sinussa herättävät?

7.  Kotuksen verkkosivujen Kielitietoa-osiossa esitellään Suomen kielilainsäädäntöä ja kielipoliittisia elimiä. Minkä takia kaikki Suomessa puhutut kielet ja niiden puhujat tarvitsevat tukea lainsäädännöltä? Minkälaisia ongelmia vähemmistökielen puhuja voi kohdata toimiessaan yhteiskunnassa? Mitä kaikkea ihmisen täytyy pystyä hoitamaan äidinkielellään? Miten lainsäädännön avulla voidaan auttaa vähemmistökieliä elpymään tai pysymään elinvoimaisina?

8. Yksittäiset sanat ovat voimakkaita välineitä. Tietyllä sananvalinnalla tai kirjoitusasulla voidaan ottaa kantaa, arvottaa, arvostella, vähätellä tai tukea asioita tai ihmisryhmiä. Seppo Salo kirjoittaa Kielikellossa 3/2014 ison kirjaimen merkityksestä sanassa Jumala, Vesa Heikkinen pohtii asiaa blogikirjoituksessaan "Onko puhe persuista halventavaa?" ja yhden terroristi on toisen vapaustaistelija. Mitä muita vastaavia sanoja keksit? Huomaatko itse käyttäväsi sanoja sen mukaan, mitä ajattelet asioista? Milloin tämä on tiedostamatonta, milloin tarkoituksellista? Onko asioita, joista ei yksinkertaisesti voi puhua ottamatta kantaa?

Vanha auto. Kuva: Ilona Paajanen, Kotus.
Rotisko vai klassikko?

Tutustu

www.kotus.fi. Verkkosivustomme on täynnä ajankohtaista kielitietoa. Vastaukset seuraaviin kysymyksiin voi löytää verkkosivujen Ohjeet-osiosta.

9. Kadulle voidaan antaa muistonimi henkilön mukaan. Milloin muistonimen antamista voi harkita Helsingin kaupungin nimistötoimikunnan ohjeiden mukaan?

10. Miksi ohjetekstissä ei kannata käyttää sanoja tänään tai keskiviikkona?

Iso suomen kielioppi. Iso suomen kielioppi (ISK) on perusteellinen suomen kielen rakenteen kuvaus. Kieliopin verkkoversio VISK esittää ISK:n sisällön käytettävyydeltään parannetussa muodossa. Voit tutustua Ison suomen kieliopin verkkoversioon seuraavien kysymysten avulla.

11. Millä toisella nimellä tunnetaan kaksoispassiivi? Mihin pykälään määritelmän yhteydessä viitataan?

12. Miksi kutsutaan (i)stO-johdoksia (esimerkiksi sana merkistö)?

Kotuksen kirjasto Hakaniemenrannassa. Kuva: Hanna Hämäläinen, Kotus.
Löytyisikö vastaus kirjarivistöstä kirjastosta?