Siirry sisältöön
Haku
Vastaa, pohdi, tutustu! Kuva: Vesa Heikkinen, Kotus.

Tiedonhakutehtävät: Neljäs tusina

Tiedonhakutehtävien tarkoituksena on tehdä Kotuksen verkkopalvelut ja niiden käyttö tutuiksi. Tehtävät ohjaavat sekä löytämään tietoa että arvioimaan sitä.

Tusinaan tehtävään mahtuu vastattavaa, pohdittavaa ja tutustumista. Kotuksen kielitieto on aina vain parin klikkauksen päässä.

Vastaa

Kotuksella on monia verkkopalveluja www.kotus.fi-sivuston lisäksi. Vastaa seuraaviin kysymyksiin ja liitä vastauksiisi tieto siitä, mistä Kotuksen palvelusta vastaus löytyi. Linkit Kotuksen palveluihin ovat ohessa.

1. Kumpi merkintätavoista eaa. ja eKr. sopii yleiskieliseen käyttöön?

2. Eräässä artikkelissa käsitellään urheilutermejä kuten välierä ja neljännesfinaali. Millaisissa tapauksissa voi artikkelin mukaan syntyä hämmennystä?

3. Missä osoitteissa Kotus on sijainnut?

4. Mikä kutoma-alan sana esiintyy teoksessa Wanhain Suomalaisten Tawaliset ja Suloiset, Sananlascut?

5. Mitä epenteesi hajottaa?

6. Mitä sanaa on käytetty murteissa muun muassa tällaisissa merkityksissä: harmillinen, närkästyttävä, ärsyttävä (tahallinen) teko tai asia, harmi, vaiva, riesa, haitta, vastus; korttipeli; pieni huone; huoli, murhe.

Jalkapallo. Kuva: Kuva-Plugi.
Saitko kopin?

Pohdi

Kieli herättää kysymyksiä. Minkälaisia ajatuksia seuraavat kysymykset sinussa herättävät?

7.  Erään tutkimuksen mukaan lähes joka viides lapsi tai nuori on joutunut kiusaamisen kohteeksi internetissä tai huomannut jotakuta muuta kiusattavan. Tutkimusta käsitellään Kotus-blogin kirjoituksessa ”Epämiellyttävä genreoletus: kiusaaminen kuuluu verkkoon”.

Yleisin kiusaamisen muoto on tutkimuksen mukaan ilkeä kommentointi: haukkuminen, ärsyttäminen, nimittely, vähättely, pilkkaaminen, homottelu, huorittelu. Lue blogimerkintä ja pohdi, oletko itse havainnut kiusaamista verkossa. Millaisia kielellisiä keinoja kiusaajat käyttävät? Miten kiusaamiseen reagoidaan? Miten siihen mielestäsi pitäisi reagoida? Millaista kielenkäyttöä oikeastaan pidät kiusaamisena?

8. Valitse jokin itseäsi kiinnostava yleiskielen sana. Onko sanalla vastineita murteissa tai slangissa tai muita synonyymeja yleiskielessä? Millaisia ajatuksia sanan vastineet sinussa herättävät? Voisitko käyttää niitä itse? Onko sanan merkityksestä, käytöstä tai alkuperästä keskusteltu? Mistä eri Kotuksen verkkopalveluista löydät tietoa?

Etsi tämän sanan sisältäviä sananparsia Kotuksen aineistopalvelun sananparsikokoelmasta. (Vinkki: voit käyttää jokerimerkkiä.) Löydätkö? Minkälaisen tarinan yksi sana voi kertoa?

Jälkiä jäällä. Kuva: Vesa Heikkinen.
Oikeilla jäljillä?

Tutustu

www.kotus.fi. Verkkosivustomme on täynnä ajankohtaista kielitietoa. Vastaukset seuraaviin kysymyksiin voi löytää verkkosivujen Julkaisut-osiosta.

9. Missä julkaisusarjassa Kotus on julkaissut saamen kieleen liittyvää materiaalia?

10. Mistä voit tarkistaa, miksi kutsutaan Papua-Uuden-Guinean asukasta? Mikä on vastaus?

Suomen murteiden sanakirja. Suomen murteiden sanakirja (SMS) kuvaa kaikki suomen murteet. Sanakirjasta on ilmestynyt kahdeksan noin tuhannen sivun laajuista painettua osaa, jotka kattavat aakkosvälin akurvottaa. Nykyään sanakirja ilmestyy verkkojulkaisuna. Voit tutustua sanakirjaan seuraavien kysymysten avulla.

11. Minkä verbin asu voi olla hohmata? Mistä Hämeen murreryhmästä tästä asusta on tietoja?

12. Tutki suomen kielen murteiden aluekarttaa. Mihin murrealueeseen ja murreryhmään kuuluu Sievin pitäjä?

Tikkataulu. Kuva: Vesa Heikkinen.
Napakymppi?