Siirry sisältöön
Haku
Vastaa, pohdi, tutustu! Kuva: Vesa Heikkinen, Kotus.

Tiedonhakutehtävät: Viides tusina

Tiedonhakutehtävien tarkoituksena on tehdä Kotuksen verkkopalvelut ja niiden käyttö tutuiksi. Tehtävät ohjaavat sekä löytämään tietoa että arvioimaan sitä.

Tusinaan tehtävään mahtuu vastattavaa, pohdittavaa ja tutustumista. Kotuksen kielitieto on aina vain parin klikkauksen päässä.

Vastaa

Kotuksella on monia verkkopalveluita www.kotus.fi-sivuston lisäksi. Vastaa seuraaviin kysymyksiin ja liitä vastauksiisi tieto siitä, mistä Kotuksen palvelusta vastaus löytyi. Linkit Kotuksen palveluihin ovat ohessa.

1. Mikä sana eroaa sanasta tiedonhaku vain yhdellä kirjaimella?

2. Millaisilla sulkeilla merkitään lainauksen sisälle tehtyä lisäystä tai kommenttia?

3. Jos annat jollekulle hevosen Usmanan pitäjässä, millä partikkelilla saattaisit aloittaa virkkeen?

4. Mikä kutsumanimi Tikkurilassa sijainneelle Kaarihallille on kerätty Tikkurilan lukiosta?

5. Suositellaanko Ruotsin tulevasta kuningattaresta käytettävän nimeä Victoria vai Viktoria?

6. Mikä on -itse-adverbeistä kuten vesitse ja kiertoteitse käytetty nimitys? Kuinka monta sanakirjalekseemiä tyyppiin kuuluu?

Hevonen. Kuva: Arvo Inkilä, 1937, Suomen murteiden sana-arkisto, Kotus.
Onko "Ruoki sitä hyvin" partikkeli?

Pohdi

Kieli herättää kysymyksiä. Minkälaisia ajatuksia seuraavat kysymykset sinussa herättävät?

7.  Tutustu 10 kysymystä kielestä -palstaan, jossa haastatellaan kieli-ihmisiä. Kielestä on uraksi ja kieli on osa monenlaisia ammatteja. Pohdi kielen merkitystä toiveammatissasi tai jossakin muussa mielenkiintoisessa ammatissa.

Mitä kieleen liittyviä haasteita ja mahdollisuuksia keksit? Minkälaista kieltä on hallittava pärjätäkseen ammatissa (kuinka täytyy puhua ja kenelle, ja minkälaisia tekstejä täytyy osata kirjoittaa ja ymmärtää)? Kuinka itse vastaisit haastattelun kysymyksiin (ei ensimmäiseen tai viimeiseen)?

8. Kielen ja sanojen kauneudesta ja rumuudesta ovat kirjoittaneet Minna Pyhälahti Kielikellon artikkelissaan ”Suomen kielen kauneimmat sanat” (Kielikello 4/2008) ja Eero Voutilainen Kieli-ikkuna-kolumnissaan ”Ruma kieli” (2008). Onko mielestäsi olemassa kauniita ja rumia sanoja tai kaunista ja rumaa kieltä? Voiko kaunis sana kuvata ikävää asiaa tai ruma sana mieluista asiaa? Voiko kaunista kieltä käyttämällä saada etua? Pitäisikö poliitikkojen välttää vaalipuheissaan rumia vokaaleja? Töksähtääkö töksähtää, soljuuko soljuu?

Punatulkut. Kuva: Vesa Heikkinen.
Punatulkku on kaunis sana?

Tutustu

www.kotus.fi. Verkkosivustomme on täynnä ajankohtaista kielitietoa. Vastaukset seuraaviin kysymyksiin voi löytää Palvelut-osiosta.

9. Mitkä ovat Kotuksen kirjaston yleiskokoelman keskeiset alat?

10. Millä tavalla Suomen kielen nauhoitearkiston näytteitä on sallittua editoida?

Kielitoimiston ohjepankki. Kielitoimiston ohjepankki on verkossa toimiva hakupalvelu, josta voi hakea vastauksia kieli- ja nimikysymyksiin. Tutustu ohjepankkiin seuraavien kysymysten avulla.

11. Mikä merkitysero on lausekkeilla pojan kolme kissaa ja kolme pojan kissaa?

12. Mitä adjektiivi lausekkeessa vanhempi herra on kivettynyt ilmaisemaan?

Kissa. Kuva: Risto Uusikoski, Kotus.
Minua.