Siirry sisältöön
Haku
Vastaa, pohdi, tutustu! Kuva: Vesa Heikkinen, Kotus.

Tiedonhakutehtävät: Yhdeksäs tusina

Tiedonhakutehtävien tarkoituksena on tehdä Kotuksen verkkopalvelut ja niiden käyttö tutuiksi. Tehtävät ohjaavat sekä löytämään tietoa että arvioimaan sitä.

Tusinaan tehtävään mahtuu vastattavaa, pohdittavaa ja tutustumista. Kotuksen kielitieto on aina vain parin klikkauksen päässä.

Vastaa

Kotuksella on monia verkkopalveluja www.kotus.fi-sivuston lisäksi. Vastaa seuraaviin kysymyksiin ja liitä vastauksiisi tieto siitä, mistä Kotuksen palvelusta vastaus löytyi. Linkit Kotuksen palveluihin ovat ohessa.

1. Missä yhteydessä sanaa quasi erityisesti käytetään?

2. Kumpi sana on tavattu aiemmassa lähteessä: lyötty vai lyömö?

3. Kuinka sukunimi Haipus taipuu yksikön genetiivissä?

4. Millä näistä sanoista on halventava sävy: heinänpehku, heinänmuhero vai heinänruhka?

5. Millaisia johdostyyppejä nimetään karttuviksi?

6. Mitkä ovat suomen kielen murteiden pääryhmät?

Temmellystä joulupahnoilla (Hämeenkyrö v. 1933). Kuva: Suomen murteiden sana-arkisto, Kotus.
Liekö haukuttu heiniä?

Pohdi

Kieli herättää kysymyksiä. Minkälaisia ajatuksia seuraavat kysymykset sinussa herättävät?

7. Ihminen ei voi Suomessa valita itselleen tai antaa lapselleen mitä tahansa etu- ja sukunimeä. Kotuksen verkkosivujen Kielitietoa-osiossa esitellään Suomen Nimilakia. Mitä hyötyä Nimilaista on? Mitä ongelmia sillä pyritään estämään? Mitä oikeuksia sen avulla pyritään turvaamaan? Lait muuttuvat ja päivittyvät: onko nimilaissa mielestäsi kohtia, jotka voisivat olla toisin? Täytyykö sisaruksilla mielestäsi olla sama sukunimi? Pitäisikö mikä tahansa nimi voida antaa pojalle tai tytölle? Pitäisikö lapselle voida antaa vaikka kuusi etunimeä?

8. Kielitoimiston sanakirja on ajantasaisin yksikielinen suomen kielen sanakirja. Sanakirjaa julkaistaan nykyään verkossa ja se muuttuu versiosta toiseen: vanhoja sana-artikkeleita muutetaan ja uusia lisätään. Miksi suomen kielen sanat kaipaavat määritelmää? Ketkä sanakirjaa käyttävät ja mihin tarkoitukseen? Mitä tarkoittaa sanan lisääminen sanakirjaan: onko se vasta siitä alkaen suomea? Onko sanakirja auktoriteetti vai neutraali kuvaus? Missä tilanteissa siihen voi vedota? Voiko sanakirjan kanssa olla eri mieltä?

Päiväkodin nimikylttejä. Kuva: Ulla Onkamo, Kotus.
Siitä tulikin Iiro Aaro Patrik Ukko.

Tutustu

www.kotus.fi. Verkkosivustomme on täynnä ajankohtaista kielitietoa. Vastaukset seuraaviin kysymyksiin voi löytää verkkosivujen Aineistot-osiosta.

9. Mitä Suomen murteiden sana-arkiston sanalipuista selviää parhaimmillaan?

10. Kuinka laaja on Kotuksen 1800-luvun tekstikorpus?

Kielitoimiston sanakirja. Kielitoimiston sanakirja on ajantasaisin yksikielinen suomen kielen sanakirja. Voit tutustua sanakirjaan seuraavien kysymysten avulla.

11. Sanan puku taivutuksen ja astevaihtelun tyyppi on osoitettu numeron ja kirjaimen yhdistelmällä. Mikä tämä yhdistelmä on ja mitkä esimerkkisanat ohjeissa on annettu kyseisestä taivutustyypistä ja astevaihtelun tyypistä?

12. Haulla *talo löytyy 121 osumaa (elokuussa 2016), mutta vain viisi näistä ei ole talo-loppuisia yhdyssanoja. Mitkä nämä viisi sanaa ovat, ja mikä on sen hakutavan nimi, jolla vastaus löytyy helposti?

Palménin kauppa Vantaalla. Kuva: Ulla Onkamo, Kotus.
Onko talossa astevaihtelun asiantuntijoita?