Siirry sisältöön
Haku

Nostoja Kielitoimiston ohjepankista

14.11.2019 12.00

Huuhkajat voittaa vastustajan – vai voittavat?

Nosto Kielitoimiston ohjepankista: Monikollinen nimi antaa usein valinnanvaraa.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue tunnetaan nimellä Huuhkajat – kiitos Olympiastadionilla otollisella hetkellä lennelleen Bubi-huuhkajan. Nyt maajoukkueella on mahdollisuus varmistaa historiallinen paikka vuoden 2020 Euroopan mestaruuskisoissa.

Kun joukkueen urotöitä käsitellään esimerkiksi mediassa, saattaa nimen monikkomuoto aiheuttaa päänvaivaa: Kirjoitetaanko Huuhkajat voitti vai Huuhkajat voittivat? Entä voittoisa Huuhkajat vai voittoisat Huuhkajat?

Jos monikkomuotoinen nimi viittaa joukkueeseen tai muuhun jäsenistä koostuvaan kokonaisuuteen, verbi voi olla yksikössä tai monikossa. Yksikkömuoto korostaa joukkuetta kokonaisuutena ja samalla joukkueen nimen nimimäisyyttä. Monikkomuoto taas viittaa enemmän joukkueen jäseniin. Merkitysero voi olla hyvinkin pieni:

Huuhkajat on yhden voiton päässä arvokisapaikasta.
Jokerit siirtyi KHL-sarjaan vuonna 2014.

Helmarit saivat karsintaotteluun vahvistuksen keskikentälle.
Kärpät osallistuivat muiden joukkueiden mukana aamun harjoituksiin.
Monikkomuotoisia nimiä on myös esimerkiksi puolueilla. Niistä kirjoitettaessa yksikkömuotoinen verbi korostaa samaan tapaan enemmän puoluetta itseään ja monikkomuotoinen puolueen jäseniä:

Vihreät lähti mukaan hallitukseen.

Kristillisdemokraatit valitsevat eduskuntaryhmälleen uuden puheenjohtajan.
Kun nimeen liitetään määrite, sen muoto valitaan samalla periaatteella: yksikkömuotoinen määrite korostaa ryhmän kokonaisuutta, monikollinen puolestaan yksilöitä.

Kokkolalainen Tiikerit hyvässä vireessä [otsikko]

Sunnuntaisesta tappiosta sisuuntuneille Leijonille päivän ottelu oli jymymenestys.
Kielitoimiston ohjepankissa on lisää ohjeita taivutusmuodon valintaan monikollisten nimien yhteydessä. Joukkueiden ja puolueiden nimien ohella käsitellään esimerkiksi monikkomuotoisia maiden, teosten ja tapahtumien nimiä:

Edellisten EM-kisojen aikaan Kotus-blogissa ruodittiin turnaukseen päässeitä maita kielitypologian näkökulmasta:


Palaa otsikoihin