Siirry sisältöön
Haku

Kielitoimiston Facebook-sivulla kyseltiin 2017 ja 2018 mielipiteitä ajankohtaisista kieliasioista.


Tiistaigallup

13.11.2017 12.44

Housu vai housut?

Tiistaigallup 7.11.2017.

Kielitoimiston tiistaigallupissa 7. marraskuuta 2017 pyydettiin mielipidettä monikkosanan housut yksikkömuotoisesta käytöstä. Vastauksia tuli 348. Tulos oli varsin yksimielinen: 97,4 % kannatti monikollista vaihtoehtoa ”trendikkäät housut sopivat…”

Monikkosanat ovat siis yhtä kokonaisuutta tarkoittavia monikkomuotoisia sanoja. Kielitoimiston yleiskielitalkoisiin on kuitenkin lähetetty useita havaintoja muutamien monikkosanojen (kuten olosuhde, talkoo, housu) yksiköllisestä käytöstä.

Yksikön käyttö näissä ei tosiaankaan ole aivan harvinaista. Lisäksi yksikkömuotoinen markkina on talousalan terminä ’markkina-alueen’ merkityksessä jopa tavallinen, vaikka sanaa muuten käytetäänkin monikollisesti.

Yksikään lähetetty talkoohavainto ei kuitenkaan ole koskenut esimerkiksi juhlien tai kahdesta osasta koostuvien esineiden nimityksiä. Edelleenkin puhuttaneen yksinomaan monikossa vaikkapa häistä, ristiäisistä ja saksista. – Kannattaa kuitenkin huomata, että eri kielten välillä on monikkosanojen käytössä eroja.

Kielitoimiston ohjepankissa on monikkosanoja ja verbin yleiskielistä muotoa koskeva ohje:
Verbi yksikössä tai monikossa: verbin edellä monikkomuotoinen sana

Lisää esimerkkejä suomen monikkosanoista löytyy muun muassa Isosta suomen kieliopista:
Monikkosanojen päätyypit: häät, housut, sisarukset

Housu vai housut? Tiistaigallup. Kielitoimiston FB-sivu.


Palaa otsikoihin