Siirry sisältöön
Haku

Nostoja Kielitoimiston ohjepankista

16.8.2023 11.40

Selkeä ja kohtelias viesti

Nosto Kielitoimiston ohjepankista: Viestejä käsittelevää ohjeistusta on päivitetty.

Aloitetaanko teksti tervehdyksen jälkeen isolla vai pienellä kirjaimella? Käytetäänkö lopputervehdyksen yhteydessä pilkkua? Muun muassa tällaiset asiat mietityttävät erilaisten viestien, kuten sähköpostien, kirjoittajia.

Kielitoimiston ohjepankin viestejä koskevaa ohjeistusta on nyt päivitetty ja tiivistetty. Ohjeessa esitellään yleisiä viestin aloituksen ja lopetuksen käytänteitä, ja niitä on myös poimittu tähän nostoon. Yksityiskohtaisista muotoiluohjeista huolimatta tärkeintä sähköposteissa, kirjeissä ja muissa viesteissä on kuitenkin selkeys ja kohteliaisuus.

Viestin aloituksessa käytetty välimerkki vaikuttaa sen perässä tulevan tekstin alkukirjaimen kokoon. Jos puhuttelussa tai tervehdyksessä käytetään huutomerkkiä tai jos siinä ei ole mitään merkkiä, varsinainen teksti aloitetaan isolla kirjaimella:

Hei!
Sopiiko, että tavataan rautatieasemalla?

Hei
Olemme vastaanottaneet hakemuksesi.

Jos tervehdystä seuraa pilkku, aloitetaan varsinainen teksti pienellä kirjaimella:

Hei,
voisitteko aloittaa kokouksen huomenna jo kello 10?

Lopputervehdys sijoitetaan joko omalle rivilleen ennen kirjoittajan nimeä tai samalle riville sen kanssa ja aloitetaan yleensä isolla alkukirjaimella. Lopputervehdyksen jäljessä ei käytetä pilkkua, toisin kuin esimerkiksi englannissa. Tervehdyssana on myös mahdollista lyhentää (esimerkiksi Terv.). Toivotuksen (kuten Hyvää viikonloppua) perässä käytetään tavallisesti huutomerkkiä.

Terveisin
Elias Laine

Terv. Tuisku Virtanen

Hyvää viikonloppua!
Anna Mäkelä

Ohjeistusta voi tarpeen mukaan soveltaa myös some- ja pikaviestintään. Tutustu päivitettyyn ohjeeseen Kielitoimiston ohjepankissa:

Kielitoimiston ohjepankki uudistuu kokonaisuudessaan vielä loppuvuoden aikana. Uudistus koskee sivuston ulkoasua ja toimintoja, jotka päivitetään palvelemaan 2020-luvun verkon käyttäjiä aiempaa paremmin. Ohjeiden sisältöön ei siis ole luvassa suuria muutoksia – ajantasaiset kielenkäytön ohjeet löytyvät jatkossakin ohjepankista. Uudistuksesta tiedotetaan lisää syksyn mittaan Kotimaisten kielten keskuksen verkkosivuilla.

Kielitoimiston ohjepankki

Palaa otsikoihin