Siirry sisältöön
Haku

Kotuksen uutiset 2023

24.3.2023 13.30

Kotus jatkaa verkkopalvelujensa parantamista

Uudistuksia verkkolehtiin ja ohjepankkiin sekä kotus.fi- ja sprakinstitutet.fi-sivustoille.

Kotimaisten kielten keskuksessa (Kotus) on käynnissä verkkopalvelujen parantamiseen tähtäävä työ. Verkkojulkaisemisen yhtenäistäminen -hankkeessa jatketaan palvelujen pitkäjänteistä kehittämistä.  

”Uudistuksessa pyrimme entistäkin paremmin huomioimaan palveluidemme käyttäjät ja myös katsomaan tulevaisuuteen”, kertoo Kotuksen johtaja Leena Nissilä. ”Kotuksen palvelut ovat tunnettuja, ja saamme paljon hyvää palautetta, mutta aina on parannettavaakin. Kehittyvä tekniikka antaa uusia mahdollisuuksia toimia verkossa yhä monipuolisemmin.”

Uusi julkaisujärjestelmä käyttöön 

Verkkolehtiä Kielikello ja Språkbruk sekä Kielitoimiston ohjepankkia ja kotus.fi-sivustoa (myös sprakinstitutet.fi) aletaan hankkeen tuloksena julkaista WordPress-järjestelmässä. Yhteistyökumppaniksi on avoimen kilpailutuksen jälkeen valittu Oy Poutapilvi Web Design. 

Språkbruk ja Kielitoimiston ohjepankki siirretään uuteen järjestelmään tämän vuoden aikana. Kielikelloa aletaan julkaista uudessa järjestelmässä näillä näkymin vuoden 2024 alusta sekä kotus.fi- ja sprakinstitutet.fi-sivustoja vuoden 2025 alusta. Kielitoimiston sanakirja ja muut Kotuksen verkkosanakirjat pysyvät ennallaan, mutta väyliä muista verkkopalveluista sanakirjoihin selkeytetään. 

Entistäkin saavutettavampia sisältöjä 

Kotus on 2000-luvun kuluessa siirtynyt yhä vahvemmin julkaisemaan asiantuntijatyönsä tuloksia verkossa. Näin tavoitetaan kustannustehokkaasti tiedon etsijät ja muut palvelujen käyttäjät.

”Olemme aiemmin uudistaneet verkkopalveluita pitkälti osa kerrallaan. Verkkopalvelumme toimivat kehittämishankkeen jälkeen aiempaa paremmin yhdessä ja palvelut ovat entistäkin saavutettavampia”, kertoo hankkeen projektipäällikkö Maija Sutinen

Sutisen mukaan hankkeen tavoitteena on, että Kotuksen palvelujen käyttäjä löytää hakemansa tiedot helposti ja hänelle tarjotaan myös muuta kieliaiheista sisältöä. Samalla selkeytetään julkaisemistapoja ja julkaisujen ominaispiirteitä, vahvistetaan eri palvelujen keskeisiä sisältöjä ja kirkastetaan kokonaisilmettä. Palveluiden käyttäjille tämä kaikki näyttäytyy entistä käyttäjäystävällisempänä ja toimivampana kokonaisuutena. 

Tiedotteita, uutiskirjeitä, tsättiä... 

Kotuksessa panostetaan hankkeen myötä myös lehdistötiedotteisiin ja uutiskirjeisiin. Samoin kielenkäyttäjien palvelemista sosiaalisessa mediassa pyritään kehittämään. 

Suunnitteilla on verkkosivustokokonaisuuteen myös tsättibotti tietojen etsijän avuksi. ”Tsättibotti voi avata palvelujemme käyttäjälle uudenlaisia reittejä sellaisiinkin sisältöihin, joita emme ole aiemmin nostaneet riittävästi esille”, arvioi projektipäällikkö Sutinen. Bottia pyritään kehittämään palvelujen käyttäjiä kuunnellen. 

Sivustouudistukset käytännössä 

Verkkopalvelujen uudistaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että tutut Kotuksen verkkosivustot näyttävät tulevaisuudessa hieman erilaisilta kuin nyt. Ne myös toimivat entistä paremmin yhtenäisenä Kotus-kokonaisuutena. Vanhoja verkkosisältöjä pyritään tarjoamaan entistä käyttäjäystävällisemmässä muodossa ja uusia sisältöjä tuotetaan tasaiseen tahtiin. 

Ajantasaiset kielenkäytön ohjeet löytyvät jatkossakin Kielitoimiston ohjepankista. Sen hakutoimintoja kehitetään, jotta kaikki varmasti löytävät etsimänsä.  

Verkkolehdissä jatketaan entiseen tapaan kieltä monipuolisesti käsittelevien artikkeleiden julkaisemista. Språkbruk on jo vuodesta 2018 ilmestynyt jatkuvasti päivitettävänä julkaisuna, ja Kielikellokin luopuu erillisiin numeroihin perustuvasta julkaisemisesta vuoden 2024 alusta. Lehtien laajat juttuarkistot ovat myös uudistuksen jälkeen kaikkien kielestä kiinnostuneiden käytössä. 

Suomenkielisellä kotus.fi-sivustolla ja ruotsinkielisellä sprakinstitutet.fi-sivustolla julkaistaan jatkossakin perustietoja kotimaisista kielistä, Kotuksesta ja Kotuksen palveluista sekä kieltä koskevia ajankohtaissisältöjä. Sivuston laajat kolumni- ja muut kielitietosisällöt järjestetään uudella tavalla siten, että erityistä huomiota kiinnitetään sisältöjen löydettävyyteen ja käytettävyyteen.


Palaa otsikoihin