Tekstualisoituva julkishallinto (2006−2017)
Hankkeessa tutkittiin julkisten palvelujen tekstejä ja tekstitöitä erityisesti kotihoidon, varhaiskasvatuksen ja toimeentulotukeen liittyvän sosiaalityön alalta. Nämä ovat matalapalkkaisia, naisvaltaisia aloja, joilla kirjoittaminen ei ole työn ydintä, mutta työhön kuuluu silti runsaasti tekstien tekemistä, usein lakisääteisesti.
Hanke loi katsauksen tietoyhteiskunnan arkeen, ja se valotti myös kirjoittamisen taustoja, syitä ja seurauksia muulle työlle. Tarkasteltavana oli muun muassa se, miten laissa kielelle asetetut vaatimukset täyttyvät teksteissä ja miten tietojärjestelmät vaikuttavat niissä tuotettuihin teksteihin. Hanketta johti Kotimaisten kielten keskuksen erityisasiantuntija Ulla Tiililä.
Hanke alkoi vuonna 2006, ja se toteutettiin pääosin opinnäyttein. Mukana oli 13 opiskelijaa Helsingin, Tampereen ja Vaasan yliopistoista. Suurin osa opiskelijoista oli suomen kielen alalta, mutta joukossa oli myös yksi sosiologi. Hankkeen tuloksia esitellään myös verkkojulkaisussa Elämän ja kuoleman tekstit (2017). Hankkeen päätösseminaari Tekstien valta järjestettiin keväällä 2018.
Palaa otsikoihinJulkaisut
- Ulla Tiililä ja Kati Karvinen (toim.) 2017: Elämän ja kuoleman tekstit. Kirjoittaminen sosiaali- ja hoitotyössä (Kotimaisten kielten keskuksen verkkojulkaisuja)
- Kati Karvinen: Äidinkieltä lähihoitajille (Kielikello 4/2006)
- Kati Karvinen: Mitä sosiaali- ja terveysalalla kirjoitetaan? Virke 4/2006.
- Kati Karvinen: Kotihoidon tekstit tiedon välittäjinä. Terveiset, Helsingin kaupungin terveyskeskuksen henkilöstölehti 4/2008.
- Kati Karvinen: Kotihoidon kirjaamistekstit ovat työvälineitä. Premissi 2/2009.
- Kati Karvinen: Kotihoidon teksteillä monta tehtävää (Kielikello 1/2009)
- Kati Karvinen ja Ulla Tiililä: Hyvään kirjaamiseen menee aikaa. Dialogi 7/2006.
- Kati Karvinen ja Ulla Tiililä: Kirjaamiseen yhä enemmän aikaa. Yksityislääkäri 6/2006.
- Raija Koskinen 2013: One step further from detected contradictions in a child welfare unit − a constructive approach to communicate the needs of social work when implementing ICT in social services. European Journal of Social Work 17/2.
- Essi Lehtinen: Kertomuksia lapsista ja lasten määristä. – Virastojen toimintakertomusten muutoksia (Kielikello 4/2008)
- Taina Lehtomäki: Lääkkeet p.o. (Kielikello 4/2009)
- Salla Niemi: Mistä puhutaan, kun puhutaan laadusta (Kielikello 4/2008)
- Saija Pyhäniemi: Lapsia hoidetaan myös paperityönä. Hyvinvointikatsaus 4/2009.
- Saija Pyhäniemi: Miten ja milloin päiväkodeissa kirjoitetaan? Opettaja 47/2009.
- Saija Pyhäniemi: Päiväkotien kirjoitustyöt: mitä, miten, milloin? (Kielikello 1/2010)
- Saija Pyhäniemi: Lastenhoitoa vai kirjaamista? Lastentarha 1/2010.
- Ulla Tiililä: Sosiaali- ja hoitoaloilla kirjoitetaan vaatimusten ristipaineissa. Sosiaaliturva 12/2007.
- Ulla Tiililä: Mitä jos välillä puhuttaisiin kielestä? Sosiaaliturva 10/2008.
- Ulla Tiililä: Hyvinvointi on myös kielitaidon varassa. Hyvinvointikatsaus, 1/2009.
- Ulla Tiililä: Palvelut paperisodan päässä. Virkakieli voi väsyttää veteraanin. Gerontologia 2/2009.
- Ulla Tiililä: Asiakkaan kuuleminen kielenkäytön kysymys. CP-lehti 7/2010.
- Ulla Tiililä 2010: Kielipolitiikka − tietoisten ja tahattomien toimien summa. Julkishallinnon kieli vaatimusten ristipaineessa. Teoksessa Lappalainen, Sorjonen ja Vilkuna (toim.), Kielellä on merkitystä. Näkökulmia kielipolitiikkaan, (s. 158−175). Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.
- Ulla Tiililä 2011: Sanoilla lavastettu virasto. Tietoyhteiskunnan arkea sosiaali- ja hoiva-aloilla. Teoksessa Johansson, Nuolijärvi ja Pyykkö (toim.), Kieli työssä. Asiantuntijatyön kielelliset käytännöt, (s. 162−189). Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.
- Ulla Tiililä: Tekstitulva sosiaali- ja hoivatyössä: mistä se johtuu ja mihin se johtaa? Kielikuvia 1/2012.
- Ulla Tiililä: Tekstilajit kielenhuollossa (Kielikello 4/2012)
- Ulla Tiililä: Liika abstraktius ja näennäinen konkreettisuus hämmentävät (Hyvää virkakieltä -kolumni 6.3.2013)
- Ulla Tiililä: Sosiaalihuoltoa ja tahatonta kielipolitiikkaa. Lausunto sosiaalihuoltolain luonnoksesta Noste-lehdelle. Noste 1/2013.
Palaa otsikoihin
Hankkeessa valmistuneet opinnäytteet
- Anna-Leea Honkala 2010: Ongelmatilanteiden kirjaaminen kotihoidon käyntikertomuksissa. Pro gradu -työ. Helsingin yliopisto, suomen kieli.
- Annika Jaatinen 2009: Jos lapsi sairastuu, siitä ilmoitetaan
välittömästi vanhemmille. Toimijat ja toiminnan ilmaiseminen päivähoidon
tiedotteissa. Pro gradu -työ. Helsingin yliopisto, suomen kieli.
- Saara Jylhä 2013: Toimeentulotukipäätösten informaationkulku. Pro gradu -työ. Helsingin yliopisto, suomen kieli.
- Kati Karvinen 2008: Asiakkaaseen viittaaminen kotihoidon hoitokertomuksissa. Pro gradu -työ. Tampereen yliopisto, suomen kieli.
- Raija Koskinen 2008: Administrativt arbet – en utmaning inom handikappomsorgen. Kandidatsavhandling i sosiologi. Svenska social- och kommunalhögskolan.
- Raija Koskinen 2011: Asiakastietojärjestelmän muutos lakisääteisessä lastensuojelun sosiaalityössä – jännitteistä toimijuutta. Pro gradu -työ. Helsingin yliopisto, sosiologia.
- Emilia Laurila 2008: Perustelut toimeentulotukipäätöksissä. Argumenttiosoittimet ja niiden yhteydessä esiintyvät argumentaatiotekniikat toimeentulotukipäätösten perusteluissa. Pro gradu -työ. Vaasan yliopisto, nykysuomi.
- Essi Lehtinen 2008: Kertomuksia köyhistä ja orvoista lapsista ja lasten kotihoidontukien käytöstä – Oulun kaupungin sosiaali- ja terveystoimen toimintakertomusten muutoksia 1916–2006. Kandidaatintyö. Helsingin yliopisto, suomen kieli.
- Taina Lehtomäki 2008: Lyhenteet kotihoidon hoitokertomuksissa. Pro gradu -työ. Tampereen yliopisto, suomen kieli.
- Veli-Matti Mannila 2009: Velvoittavuuden ilmaiseminen kolmessa varhaiskasvatussuunnitelmassa. Pro gradu -työ. Helsingin yliopisto, suomen kieli.
- Salla Niemi 2008: Laadun semantiikkaa ja retoriikkaa. Pro gradu -työ. Helsingin yliopisto, suomen kieli.
- Laura Pohjola 2011: Tekstietnografinen tutkimus maahanmuuttajataustaisten lasten esiopetussuunnitelmista. Pro gradu -työ. Helsingin yliopisto, suomen kieli
- Jenni Viinikka 2011: Kuoleman kielissä. Pro gradu -työ. Helsingin yliopisto, suomen kieli.