Kuukauden kirja
Kotimaisten kielten keskuksen kirjasto valitsee silloin tällöin kokoelmistaan esiteltäväksi kuukauden kirjan.
#KotuksenKirjasto
Kotimaisten kielten keskuksen kirjasto valitsee silloin tällöin kokoelmistaan esiteltäväksi kuukauden kirjan.
#KotuksenKirjasto
Kuukauden kirja elokuussa 2017: Jämsän murretta.
Kotimaisten kielten keskuksen valitsema kuukauden kirja elokuussa 2017 on Jämsän murretta. Kirjan tekijä on Eeva Yli-Luukko. Kirja ilmestyi 1980.
Jämsän murretta on osa laajaa Suomen kielen näytteitä -sarjaa (SKN). Kotus julkaisi sarjaa 1978–2000. Yhteensä ilmestyi 50 kirjaa. Jokaisessa on litteroituna noin kaksi tuntia murretta. Jämsän murretta on sarjan kahdeksas osa.
Sarjaan valitut pitäjät edustavat kattavasti eri murrealueita. Aineistona ovat olleet pääasiassa Suomen kielen nauhoitearkiston äänitteet. Ääniaineistoa eli murrenäytteitä pääsee kuuntelemaan Kotuksen sivuilta.
Jämsän murretta -kirja, kuten muutkin Suomen kielen näytteitä -sarjan kirjat, sisältää litteroitujen murrenäytteiden lisäksi kuvauksia murrepiirteistä ja kielenoppaista eli ihmisistä, joiden kielenkäyttöä on nauhoitettu. Kirjan lopussa on kattava sanahakemisto.
Näin Eeva Yli-Luukko kirjoittaa Jämsän murteesta:
Jämsän murre luetaan savolaismurteiden Päijät-Hämeen ryhmään. Päijänteen ympäristön asutuspohja on hämäläistä, mutta savolainen muuttoliike mullisti aikoinaan perusteellisesti murteen. Etenkin äänneasu savolaistui, hämäläinen kansanomainen sanasto piti paremmin pintansa.
Näin hän kuvaa Kalle Kalliorantaa, murteen puhujaa:
Kalle Kallioranta oli luonteeltaan rauhallinen ahertaja, joka syrjästä tarkkaili maailman menoa, usein hiljaisen huumorin läpi. Hän puhui hyvää vanhakantaista Etelä-Jämsän murretta verkkaisesti, sanottavansa miettien. Hän venytteli joskus sanojen ensitavuja. Nauhoitin hänen kerrontaansa syksyllä 1966 yhteensä 3 t 10 min.
Kirjassa on näyte myös Iina Siltalalta, toiselta murteen puhujalta. Siltalaa on haastatellut Terho Itkonen 1962. Siltalaa kuvataan kirjassa tähän tapaan:
Iina Siltala oli työteliäs ja luonteeltaan valoista. Hän lauloi hyvin. Hänen puheäänensäkin oli musikaalinen ja täyteläinen. Puheen intonaatio korostui voimakkaasti, kun hän innostui ”pauhoamaan”. Hänen artikulaationsa oli erittäin selvää ja huolellista.
Kirjan murrenäytteissä käsitellään mitä moninaisempia asioita. Kalle Kalliorannan kanssa puheena ovat muun muassa nälkävuodet, kaskenpoltto, palvisaunat, kalastusvälineet ja viinanpoltto. Tässä on kyse tuluksista ja tupakoista:
Iina Siltalan kanssa puheeksi tulevat muun muassa pupun syöttäminen lapsille, lasten sairastelu, vanhan ajan parannuskonstit, tietäjät, karjanhoito ja leipominen. Tässä on puhe pirtin pesemisestä:
Toimittaja: Vesa Heikkinen