Siirry sisältöön
Haku

Puhetta pitäjistä

Kotimaisten kielten keskuksen sivuilla on julkaistu Puhetta pitäjistä -murrenäytteitä vuodesta 2014. Tekstikatkelmat ovat Suomen murrekirjasta.


Tuoreimmat Puhetta pitäjistä -julkaisut

30.10.2020 12.15

Semmosee helpommaan tyähön miten ne kykentys

Puhetta pitäjistä: Saida Kivilä, Lieto.

”Se oli orjalist hommaa – – sitä ei saanut sit seisattaak ko se heräs koht sik ku se sihen tottus.” Vuodelta 1963 olevalla äänitteellä Saida Kivilä (s. 1890) Liedosta kertoo, millaisia töitä entisaikana tehtiin jo lapsena. Tytöille tyypillinen ensityö oli vakun häälytys eli vauvan kehdon keinuttaminen.

Liedon murre kuuluu lounaisten välimurteiden Turun ylämaan murreryhmään. Välimurteissa on lounainen pohja mutta myös sisämaasta tulleiden hämäläisten vaikutusta.

Liedon seudulla, Turun läheisyydessä, välimurteissa on kaikkein vähiten hämäläisyyksiä. Kuitenkin esimerkiksi yleisgeminaatio (pattaa, kettään) sekä rajageminaatio (viäräp pois) ovat hämäläisvaikutteita.

Lounaisia piirteitä Liedon murteessa ovat esimerkiksi sävelkulku sekä diftongien redusoituminen eli väljentyminen, kuten sanoissa päevä ja laolaa. Heikon asteen esiintyminen vahvan asteen sijaan (mahro 'mahtoi', helpommaan 'helpompaan') on lounaisuus sekin.

Tavallisia länsimurteiden piirteitä Liedon murteessa ovat diftongien avartuminen (tuara, piänii, tyä) sekä yleiskielen d:n esiintyminen r:nä (yhren, kärel). Erikoispiirre taas on omintakeinen ensivokaalin pidentyminen: ooli 'oli', saano 'sanoi'.

Tuvan kehto. Ivars (Närpiö), 1967. Kuva: Sven-Erik Krooks. Museovirasto. CC BY 4.0.
Tuvan kehto. Ivars (Närpiö), 1967. Kuva: Sven-Erik Krooks. Museovirasto.

Palaa otsikoihin



Näytteet Suomen murrekirjasta

Suomen murrekirjassa on kaikkiaan 492 näytettä. Suomen kuntajako on teoksessa nauhoitearkiston perustamisvuoden 1959 tilanteen mukainen. Myöhempiä kuntamuutoksia ei ole otettu huomioon.


Suomen murrekirja. Toimittaneet Erkki Lyytikäinen, Jorma Rekunen ja Jaakko Yli-Paavola. Gaudeamus, 2013.