Siirry sisältöön
Haku

Kauden murre

Kauden murre -sarjassa esitellään Suomen murteita ääninäytteiden ja niitä vastaavien litteroitujen tekstien avulla. Murrenäytteitä on kaikkiaan 18 pitäjästä.

Suureen osaan näytteistä on liitetty selvitys kyseisen murteen tuntomerkeistä. Esiintyvät murrepiirteet voivat olla äänne- ja muoto-opillisia piirteitä tai murresanoja. Selitettyjen sanojen levikkiä havainnollistetaan kartoilla. Joidenkin murrenäytteiden yhteydessä on lisäksi esitelty puheen prosodiaa, esimerkiksi painotusta, sävelkulkua ja rytmiä.

Valikon Murrenäytteet-sivun alla on esitetty murrenäytteet aakkostettujen pitäjien mukaisessa järjestyksessä. Levikkikartat-kohdassa on aakkosellinen hakemisto kokoelmassa esitettyihin murresanojen levikkikarttoihin. Viimeisessä Lisätietoa liudennuksesta ja prosodiasta -osiossa on esitelty kahta murteissa keskeistä kielenilmiötä, liudennusta ja prosodiaa.

Maalaisidylli. Kuva: Ilona Paajanen, Kotus.
Vanhoille aluemurteille ominaista maalaisidylliä. Kuva: Ilona Paajanen, Kotus.


Kauden murre -sivuston tekijät

Murrenäytteet on valinnut Suomen kielen nauhoitearkistosta (SKNA) Eeva Yli-Luukko. Hän on myös litteroinut nauhoitteet teksteiksi.

Karttapiirrokset selityksineen on laatinut Anneli Hänninen. Ne perustuvat Suomen murteiden sana-arkiston (SMSA) kokoelmiin. Osan teksteistä ovat toimittaneet Raija Miikkulainen ja Helinä Uusitalo.

Vanhat valokuvat ovat peräisin Kotimaisten kielten keskuksen Suomen murteiden sana-arkistosta.

Sarja alkoi alun perin verkossa 16.12.2002 Juupajoen murrenäytteellä. Viimeinen näyte, Tuutarin murretta, julkaistiin 18.2.2010.