Siirry sisältöön
Haku

rss Kotus-vinkit

8.10.2021 12.15

Saisiko olla kahavia vai kaffeeta?

Nauti murteista sanakirjan ja äänitteiden avulla.

Keitetäänkö teillä kahvia? Vai kenties kahavia, kaffia, kahvea, kaffea, kahveeta, kahaveeta, kaffeeta, kaffeit, kahvetta, kaffetta, kahviita tai kohvii? Suomen murteissa nautitaan näitä kaikkia!

Suomen murteiden sanakirja auttaa kahvittelun lisäksi muissakin murrekysymyksissä. Sanakirjassa on tällä hetkellä 176 235 sana-artikkelia aakkosvälillä amähistyä kaikilta elämänalueilta. Artikkeleissa esitellään sanojen vaihtoehtoisia murreasuja ja taivutustietoja. Levikkikartat havainnollistavat sitä, missä päin suomen murteiden puhuma-aluetta sana esiintyy. Tarkennetulla hakutoiminnolla voi hakea esimerkiksi tietyn alueen tai pitäjän sanoja.

Suomen ruotsalaismurteiden sanakirjasta (Ordbok över Finlands svenska folkmål) puolestaan löytyvät kaffe, kaff, kaffi ja kaffä – ja noin 78 000 muuta artikkelia! Verkossa ilmestyvästä sanakirjasta on julkaistuna aakkosväli abbal–runera.

Murteisiin voi tutustua myös kuuntelemalla. Kotimaisten kielten keskuksen verkkosivuilla on julkaistu koko joukko Suomen kielen nauhoitearkistosta poimittuja murreäänitteitä. Kuuntele esimerkiksi Suomen murrekirjaan (toimittaneet Erkki Lyytikäinen, Jorma Rekunen ja Jaakko Yli-Paavola, Gaudeamus 2013) liittyviä murrenäytteitä, joita on vanhan pitäjäjaon mukaisesti kokonaiset 492 aakkosittain järjestettynä.

Tietoa suomen murrejaosta, -alueista ja -piirteistä saa Suomen murteet -sivulta. Sivustollemme on koottu myös yleisökysymyksiä ja -vastauksia murteista. Kysymyksiä voi lähettää Suomen murteiden sanakirjan toimittajille yhteydenottolomakkeella.

Kahvia murteellisesti. Kuva: Riikka Tervonen, Henna Leskelä ja Petra Saarnisto, Kotus.

Alkuperäinen teksti on on kirjoitettu 8.10.2021 ja sitä on muokattu 14.10.2022 (sanakirjojen aakkosvälit).


Palaa otsikoihin