Sanastaja 2020 -blogissa ja somekyselyissä tiedusteltiin tämän vuosituhannen kielenkäyttäjien tuntemia murresanoja arkisilta elämänalueilta. Kysymyksiä julkaistiin vuoden 2020 ajan noin kerran kuukaudessa ja vastauksista esitettiin poimintoja tässä blogissa. Blogia ja kyselyitä toimitti Suomen murteiden sanakirjan toimittaja Riikka Tervonen.
Matot tampataan, kopistellaan, rapsitaan vai ropsutaan?
Sanastaja 2020 -blogissa valmistaudutaan jo joulusiivoukseen ja mennään suoraan vuoden ja koko blogisarjan viimeiseen kysymykseen. Kysymys kuuluu: mitä nimeä mattojen piiskalla tomuttamisesta käytetään? Tampataanko ne? Vai kopistellaan, rapsitaan, ropsutaan, tai jotakin muuta?
Eräs toinen runsaasti synonyymeja saanut siivoussana on rikkalapio eli kihveli (rikkapelti, kiffeli, sihveli). Millä nimellä sitä teillä päin kutsutaan? Mitä muita murteellisia siivoussanoja tulee mieleen?
Vastata voi tämän blogin kommenttikentässä, Kotimaisten
kielten
keskuksen Facebook-sivulla tai Twitter-tilillä. Sosiaalisen median
kanavissa aihetunniste on #Sanastaja2020.
Vastauksia tai vastaajan yhteys- tai muita henkilötietoja ei tallenneta Kotukseen niiden käsittelyä pidemmäksi ajaksi, mutta poimintoja niistä voidaan julkaista nimettömänä Sanastaja 2020 -blogissa.
Palaa otsikoihin | 16 puheenvuoroa
Matot hakataan (mattopiiskalla) ja roskat kerätään harjalla sihveliin.
Näin lapsuudessani ja edelleenkin.
Roskat laastaan sihveliin.
Jos matot viedään ulos vain nopeasti käsissä ravisteltavaksi, se on kopistelua kuten petivaatteillekin voi sanoa, mattoa en kuitenkaan tomuta.
Tomuttaminen on kyllä jotenkin jännä sana puheeseemme, koska tomu-sanaa ei kyllä itsenäisesti käytetty, puhuttiin vain pölystä. Pölyjen pyyhintäkin oli jokaviikkoinen kotityö.
Mattojen hakkaaminen oli kielettyä, se tarkoitti ylenmääräisen kovaa piiskalla lyömistä ja sen tiedettiin olevan vahingollisia mattojen kuiduille pidemmän päälle.
Rikkalapiolle oli kaksi nimitystä perheessämme, itäsuomalaisen isän mukaan rikkalapio, länsisuomalaisen äidin mukaan sihveli. Itse olen omaksunut rikkalapion, joka oli varmaan kuitenkin enemmän esillä. "Harja ja rikkalapio" oli käsite jonka sai aina kuulla kun ilmaantui siivoustarvetta, jota varten imuria ei viitsinyt ottaa esiin.
Meillä luututtiin lattioita, ei koskaan mopattu, joten en sanoisi vieläkään.
Laajemmin siivoussanastosta mieleeni tulee, että isäni kutsui saippuaa usein vähän leikkimielisesti nimityksellä "saipotta". Hänen kielenkäytöstään on myös puuttunut joitakin länsisuomalaisempia tai nykyaikaisempia sanoja, tuskin hän esimerkiksi puhui tiskauksesta johdannaisineen vaan yksinkertoisesti astioiden pesusta, astianpesukoneesta, jne.
Rikkalapio on rikkalapio tai rikkapelti.
Lappeenrannassa näillä termeillä.