Siirry sisältöön
Haku

Sanastaja 2020 -blogissa ja somekyselyissä tiedusteltiin tämän vuosituhannen kielenkäyttäjien tuntemia murresanoja arkisilta elämänalueilta. Kysymyksiä julkaistiin vuoden 2020 ajan noin kerran kuukaudessa ja vastauksista esitettiin poimintoja tässä blogissa. Blogia ja kyselyitä toimitti Suomen murteiden sanakirjan toimittaja Riikka Tervonen.


rss Sanastaja 2020

13.2.2020 12.00
Riikka Tervonen

Pannukakkujen ja ohukaisten nimitykset pöytään

Tammikuun kyselyllä saatiin käsinesanojen kirjoa kautta maan.

”Eorjoel villase oliva vanttu ja nahkase oliva kintta.” Tämä ja yli 150 muuta vastausta saatiin tammikuun lopulla julkaistuun Sanastaja 2020 -sarjan ensimmäiseen kyselyyn, jossa tiedusteltiin villalangasta neulottujen ja nahasta tai vastaavasta ommeltujen pussimaisten käsineiden murteellisia nimityksiä.

Ja niitähän tunnetaan: kintaat yhdellä tai kahdella t:llä molemmanlaisten käsineiden nimenä, lapaset, rasat, tikkurit, tumpit, tumput, vanttuut... Kiitos vastaajille värikkäästä sanasaaliista!

Seuraavat kartat kuvaavat 2020-luvun kielenkäyttäjien käsinesanojen tuntemusta. Kartat ovat suuntaa antavia ja luonnosmaisia.

Villalangasta tms. tehdyt pussimaiset käsineet, lapaset. Kartta: Riikka Tervonen / Suomen murteiden sanakirja, Kotus.
Nahasta tms. tehdyt pussimaiset käsineet, rukkaset. Kartta: Riikka Tervonen / Suomen murteiden sanakirja, Kotus.

Lapanen leviää, paikallisuudet pitävät pintansa

Kyselyvastauksista voi päätellä, että arkisen ja ajattoman esineen nimitys elää ja voi hyvin 2020-luvun suomalaisen kielitajussa. Vanttuut, tumput, rasat ja kinttaat osoittavat edelleen paikallisuutta. Toisaalta yleiskieleen vakiintuneet nimitykset, kuten lapanen ja rukkanen, ovat vallanneet alaa muun muassa kaupan telineiden ja käsityötermistön kautta.

Suomen murteiden sanakirjan maaseutuyhteiskunnan aikoina kerätyt tiedot lapanen-sanasta muodostavat yhtenäisen, itäpainotteisen levikin. Sen muoto toki on edelleen nähtävissä 2020-luvun kyselyvastauksissa.

Lapanen-sanan levikki Suomen murteiden sanakirjassa.

Neulakintaita kinnasneulalla

Kyselyyn vastanneiden tarkkaa murrehavainnointia osoittaa sekin, että käsineiden nimitysten lisäksi vastauksiin sisältyi muutakin aihepiiriin liittyvää tietoa ja täsmennyksiä.

Vanttuita ei neulota, vaan ne kudotaan.

Tikkurit voivat olla myös sormikkaat.

Puolisormikkaat ovat kynsikkäät ja puolilapaset kämmekkäät.

Villaiset olivat vanttuut ja nahkaiset kinttaat. Rukkaset olivat semmoiset, joissa oli lampaankarva sisäpuolella.

Villaisia voidaan sanoa kintaiksi, mutta silloin ne on tehty kinnasneulalla. Usein niitä sanotaan myös neulakintaiksi.

Kropsua ja räiskäleitä

On seuraavan kyselyn aika. Helmikuussa tiedustellaan herkkujen nimiä:

Mitä nimitystä kotiseudullanne käytetään pannukakusta (esim. pannurieska, kropsu, kruppana) tai ohukaisista (lettu, lätty, räiskäle)? Ovatko blinit eli linnit vanhastaan tuttuja? Tunnetaanko paistoksia, joiden taikinaan on lisätty verta, silavaa tai marjoja tms.?

Vastata voi tämän blogin kommenttikentässä, Kotimaisten kielten keskuksen Facebook-sivulla tai Twitter-tilillä. Sosiaalisen median kanavissa aihetunniste on #Sanastaja2020.

Vastauksia tai vastaajan yhteys- tai muita henkilötietoja ei tallenneta Kotukseen niiden käsittelyä pidemmäksi ajaksi, mutta poimintoja niistä voidaan julkaista nimettömänä Sanastaja 2020 -blogissa.

Lettuja lautasella. Kuva: Turkka Tervonen.

Palaa otsikoihin | 25 puheenvuoroa

13.2.2020 12.59
Länssuamalaine
Pannkakko ja plätei
Eorjoel tunneta ainaki pannkakko ja pläti.
13.2.2020 13.55
Lappeenrannast
Pannukakku on pannukakku, tai pannari nykyisin. Ohukaiset ovat lettuja. Joskus joku meiltpäin on räiskäleiksikin lettuja sanonut.
13.2.2020 14.00
Ikoolilaine
Pannukakku ja lätty
Ainakin meillä Ikaalisissa sanotaan pannukakkua ihan vain pannukakuksi, ehkä joskus pannariksi. Mutta lätyt on lättyjä.
13.2.2020 14.01
Kissankello
Pannukakku on pannukakku eli pannari ja ohukainen on lätty. (Oulusta 80 km etelään)
13.2.2020 16.30
Mansikka
Hillolla
Kyl myä kotkalaiset syyää pannukakkuu eli pannarii ja lettui.
13.2.2020 17.38
Mää
Plätei Laitlas
Laitlas o ain syätty plätei, plätti ja mansikoi! Kai mar sitä mansikka voi murskan sekkahanki laitta, mut ei sillai ain ol pruukattu.
13.2.2020 19.11
Ulla
Pannukakku ja lätty
Lätty myös lättynen Lopella
13.2.2020 20.36
Lappeenrannasta myös
Pannaria ja lettuja on meillä aina syöty. Blinejä tehdään tattarijauhoista, mutta aika harvoin.
13.2.2020 21.26
Nora
Länsi-Pirkanmaalla näin
Meillä letut on aina olleet lettuja ja pannari pannaria! :)
13.2.2020 21.26
Kropsu, lätty ja tarkoitettiinkohan paistoksella, johon on lisätty verta, kampsua? Kotiseutu Kaustinen, vaikutteita Vetelistä
13.2.2020 21.43
Uppis
Letut ja pannari
Olen kasvanut pääkaupunkiseudulla ja asun nykyään Länsi-Uudellamaalla. Meillä puhutaan pannukakusta eli pannarista sekä letuista. Letuista puhuminen pannukakkuina (esim. nykyisissä ruokaohjeissa ja blogeissa) aiheuttaa näppylöitä. Blinit ovat tuttuja mutta toki eri asia. Letut ovat lettupannulla paistettuja, pieniä. Niitä isompia, paistinpannun kokoisia, kutsuisin ehkä ohukaisiksi. Letuista puhutaan myös Uppo-Nallessa, joka oli minulle lapsena hyvin rakas kirjasarja.
13.2.2020 21.49
Leena
Pannaria ja lettuja
Pohjois-Hämeessä 50- ja 60-luvulla kotonani paistettiin lettuja ja pannukakkua. Joskus myöhemmin pannukakku oli sitten muuttunut pannariksi, mutta letut olivat lettuja silloinkin.
13.2.2020 21.56
Pampula
Äitini oli kotoisin Perä-Pohjolasta ja teki "pannaria". Keski-Suomesta kotoisin oleva isäni puhui "räiskäleistä". Itse puhun pannarista ja lätyistä.
13.2.2020 22.39
Itse Ylä-Savosta
Lettuja
Äiti Etelä-Pohjanmaalta, isä rajantakaisesta Karjalasta, meillä on aina tehty ja syöty pannaria ja lettuja.
14.2.2020 13.29
Marjo Hämäläinen
eri nimityksiä perheessä eri suunnilta
Omassa perheessä tehdään lättytaikinaa, tai paistetaan lettuja. - Isävainaa (Perniöstä) puhui plätyistä. - Räiskäle on semmoinen isommalla pannulla tehty lettu ja etenkin nuotiopannulla heittämällä kääntyvä herkku. - Nokkoslettuja on myös useinkin tehty. - Pohjalainen (Ilmajoelta) äitimme teki aina kropsua, ei mun lapsuudenkodissa koskaan ollut sitä tavallista varsinaista pannukakkua. Ja aina ihmetellytkin, että mikä ero valmistustavassa näillä kahdella ruokalajilla oikeastaan on. Tuote kuitenkin oli vähän erimoista; kropsu oli aika ohutta ja vähän nahkamaista. - Nyt vanhempana olen itse joskus kokeillut tehdä "läskipannukakkua" tai sienipannukakkua.
14.2.2020 13.35
Marjo Hämäläinen
Lettupannussa voi tehdä muutakin...
Nykyaikana on ollut muodikasta tehdä myös blinejä (lettupannullakin) , joko ihan kaikkien taiteen sääntöjen mukaan tattarijauhoista ja hapatetusta taikinasta tai vähän fuskaten. - Ja viimeksi kokeilin tehdä eräänlaista "röstiä" ainakin perunasta , sitä voisin kehitellä lisääkin
15.2.2020 21.09
Lättyjä ja pannaria, mutta jostain syystä verilettuja ja pinaattilettuja. Näin helsinkiläisvanhempien helsinkiläisjälkeläisenä ihmetellen
16.2.2020 9.10
Lettuja
Kyllä täällä Pohjois-Karjalassa paistetaan lettuja. Uunissa tehhään pannukakkua tai pannaria.
19.2.2020 12.36
Olento
Etelä-Hämeessä
Uunissa paistetusta vanhemmat käyttivät nimeä pannukakku, me lapset pannari. - Lettu ja räiskäle ovat keskenään vähän erilaiset. Lettu on näistä kahdesta vähän paksumpi ja vähän isompi. Räiskäle on ohut ja reikäinenkin, pienempi, taikjna letuissa paksumpaa, räiskäletaikjnassa enemmän nestettä ja rasvaa.
12.3.2020 11.59
Pannukakku ja pannari oli käytössä lapsuudenkodissa Kainuussa ja edelleen kotona Helsingissä.

Savo-Kainuu-taustainen äiti puhui lapsuudessani letuista ja Kainuussa kasvanut isä lätyistä. Itse puhun nykyään letuista, lapsena enemmän lätyistä.
12.3.2020 12.08
Eteläpohjalaanen
(K)ropsu ja (p)lätty
Seinäjoella vanhempani jopa hieman kohahtivat, kun veljeni sanoi "lettu".
12.3.2020 12.57
Kemijärvellä
Lapsuuden kodissa Kemijärvellä oppimani nimitykset ovat lettu ja pannukakku eli pannari. Myös suolaiset olivat lettuja, esim. veriletut. Erikseen on sitten vielä paksut, poronverestä tehtävät kampsut, jotka keitetään, ei siis paisteta. Toki esimerkiksi blinit ja pannulla paistettavat pannukakut ovat nekin tulleet sittemmin tutuiksi, mutta vasta paljon myöhemmin (käytännössä median ja reseptivinkkien kautta).
12.3.2020 13.24
Säkyläst
Plätti
Säkylässä, ainakin Köyliön rajalla, paistettiin plättejä. Yksikössä plätti, monikossa plättei tai plätei.
12.3.2020 15.28
ArMar Korsosta
Lättyjä ja pannaria
60-luvun Korsossa halulla syötiin isin (helsinkiläinen, käynyt syntymässä Tohmajärvellä) tekemiä lättyjä. Sokeria tai joskus hilloa päälle ja maitoa kyytipoikana. Äiti (synt. Hartolassa) paistoi pannaria, joka oli kuin kengänpohjaa, kun kaverin äiti taas teki ihanan paksua ja pehmeää, josta kovasti pidin. Myöhemmin tajusin, että äidin reseptillä uunipellilliseen olisi tarvittu kaksinkertainen taikina-annos. :o)
21.7.2020 16.14
Ibbe
Teen itse karjalaisena pannukaakkua ja lettuja, etelä-pohjalainen mieheni syö ne kaikki kropsuina. Vohvelit taitavat olla molemmilla vohveleita.