Siirry sisältöön
Haku

Sanastaja 2020 -blogissa ja somekyselyissä tiedusteltiin tämän vuosituhannen kielenkäyttäjien tuntemia murresanoja arkisilta elämänalueilta. Kysymyksiä julkaistiin vuoden 2020 ajan noin kerran kuukaudessa ja vastauksista esitettiin poimintoja tässä blogissa. Blogia ja kyselyitä toimitti Suomen murteiden sanakirjan toimittaja Riikka Tervonen.


rss Sanastaja 2020

14.8.2020 11.26

Isoo korvee ja muita sauna-astioita

Saunan jälkeen maistuvat marjat.
Kesän kyselysaaliiksi saatiin saunan vesiastioiden nimityksiä eri puolilta Suomea. Perinteisestihän saunassa on monenkokoisia astioita veden käsittelyyn: yhdellä kannetaan, toisessa varastoidaan ja kolmannessa nostetaan lauteille löylyvesi, joka sitten heitetään sopivalla välineellä kiukaalle. Peseytymiseenkin on omat vatinsa ja kauhansa.

Aloitetaan isoimmista: suuri vedensäilytysastia on useimpien suussa saavi, toisinaan korvo tai korvee. Ämpäri-, sanko- ja sankko-sanat ovat herättäneet riemukasta keskustelua.

Veret tuotihin saunahan korvehella, jok'oli isoo astia. Siitä sitä kauhastihin sankohon, josta heitettihin napolla löylyveret kiukahalle. Eteläpohojalaanen oon.

Karjalaisena saunojana miula on vesi isossa korvossa, johon se on kannettu sankola (sankko).

Meillä Etelä-Karjalassa (Lappeenranta) vettä kannetaan saunaan ämpärillä. Ämpäristä se voidaan kaataa isompaan saaviin.

Sanko vai sankko, tämä on perheessämme suuri hilpeän väännön aihe. Minä (kotoisin Pohjois-Karjalasta) puhun sankosta (sankko) ja puolisoni (kotoisin Keski-Suomesta) sangosta (sanko). Onneksi tähän yksikahvaiseen kantoastiaan voi viitata myös ämpärinä.

Kelpuutan ämpärin, sankokin menee mutta sankko kuulostaa jo vallan mahdottomalta.

Kuuppa, koili ja koussikka

Kyselyyn vastanneet kertoivat myös löylynheittovälineiden sekä peseytymisastioiden nimistä. Saunan lauteella oleva yksikorvainen vesiastia on yksimielisesti kiulu, mutta pesuastioille on synonyymeja siitäkin edestä.

Uudeltamaalta ja länsirannikolta kotoisin olevat isän sukulaiset kutsuivat [löylykauhaa] kuupaksi, mutta itselleni tutummalta tuntuu eteläkarjalaisen äidin puolen suvun käyttämä koussikka.

Se, jolla heitetään, on nappo. Tässä kohtaa jään aina kiinni sukujuuristani, vaikka puhun muuten selvää uuttamaata.


Saunassa en [Mikkelissä] ymmärtänyt, kun piti laittaa koililla/koelilla taasaan vettä. Olin siihen asti ammentanut vettä kauhalla vatiin!

Pienempi ja laakeampi pesuastia on vanna, soikko tai vati. Tässä sanastossa oletan olennaista olevan vanhempieni juuret Etelä-Karjalan/Etelä-Savon seuduilla ja toisaalta Pohjois-Satakunnassa.

Sodankylässä vettä ammennetaan muovisella kauhalla pesuvateihin, joista puhuttiin lapsuudessani 80- ja 90-luvun vaihteessa joskus myös kooleina. Varsinkin mummolassa käytettiin tuota kooli-sanaa.

Vesiastiat ovat tarpeen ikkunanpesussakin. Tyttäret eivät ole ymmärtäneet, kun kaipaan vatia, koolia tai pesusoikkoa. Mukamas. Saunaan käyvät myös. Liekö satakuntalaisia sanoja äidin ja tädin sanastosta.

Vadelma, vattu, vaapukka

Elokuussa kysytään makoisan punaisen pensasmarjan nimityksiä: onko se vadelma, vattu vai vaapukka? Ovatko vaarain tai hallain tuttuja?

Vastata voi tämän blogin kommenttikentässä, Kotimaisten kielten keskuksen Facebook-sivulla tai Twitter-tilillä. Sosiaalisen median kanavissa aihetunniste on #Sanastaja2020.

Vastauksia tai vastaajan yhteys- tai muita henkilötietoja ei tallenneta Kotukseen niiden käsittelyä pidemmäksi ajaksi, mutta poimintoja niistä voidaan julkaista nimettömänä Sanastaja 2020 -blogissa.

Vadelma. Kuva: Ulla Onkamo, Kotus.
Vadelma. Kuva: Ulla Onkamo, Kotus.

Palaa otsikoihin | 6 puheenvuoroa

14.8.2020 19.02
Yöastia kannen ja koussikan kanssa
Vattu.
Joensuussa ja Lieksassa olen kasvanut, vattu on mulle vattu.
16.8.2020 0.23
Jussi
Pieni korjaus
Kuuppa/koussikka ei ole lainkaan löylykauha vaan suurempi kauha, jolla siirretään vettä saavista tai padasta pesuvatiin.
18.8.2020 22.12
TR
Vadelma, vattu, vaapukka
Olen Lievestuoreelta ja vattuja aina kerättiin.
9.9.2020 17.02
Tarja
Vattu
Vattu arkikielessä, kaupasta ostan vadelmia.
9.9.2020 17.24
Ikoolilaine
Vadelma
Ainakin meillä Ikaalisissa vadelmaa on kutsuttu aina vadelmaksi.
9.9.2020 23.43
HP
Vaarama
Keski-Pohjanmaalla marja on vaarama tai vaarain. Olen kotoisin Lohtajalta, ja meillä poimittiin vaaramia, perusmuoto siis vaarama.