Siirry sisältöön
Haku

Nostoja Kielitoimiston ohjepankista

24.10.2019 10.43

Miten äännetään Sápmi?

Nosto Kielitoimiston ohjepankista: Opettele ääntämään pohjoissaamenkielisiä nimiä.

Tällä viikolla vietetään saamen kielten teemaviikkoa, jonka kunniaksi myös Kotimaisten kielten keskus haluaa kannustaa tutustumaan saamen kieleen. Kielitoimiston ohjepankissa on julkaistu ohje Suomen pohjoissaamenkielisten paikannimien ääntämisestä.

Saamen kieliä on yhteensä yhdeksän, joista Suomessa puhutaan kolmea: inarinsaamea, koltansaamea ja pohjoissaamea. Kielistä levinnein on pohjoissaame, jota puhuu noin 75 prosenttia kaikista Norjan, Ruotsin ja Suomen saamenkielisistä.

Suomessa puhutaan pohjoissaamen itä- ja länsimurteita. Sama paikannimi voi ääntyä murteissa eri tavalla. Esimerkiksi a äännetään länsimurteissa kuten suomessakin, mutta itämurteissa o:maisena. Tätä merkitään ääntöohjeessa sirkumfleksillä eli ˆ-merkillä.

Anár, itämurteessa [âânäär], länsimurteessa [anaar]

Pohjoissaamessa on käytössä monia samoja kirjaimia kuin suomessakin. Ne eivät kuitenkaan aina äänny samoin kuin suomessa. Esimerkiksi kirjain b ääntyy usein soinnittomana p:nä, mutta voi ääntyä myös v:nä:

Riebannjárga, itämurteessa [rievannjarəka], länsimurteessa [riepannjaarəka]  

Suomen kielestä tuttujen kirjainten lisäksi pohjoissaameen kuuluvat á, č, đ, ƞ ja ŧ. Näistä á ääntyy länsimurteissa lyhyenä tai pitkänä a:na, mutta itämurteissa usein myös pitkänä tai lyhyenä ä:nä:

Sápmi, itämurteessa [säpmii], länsimurteessa [saapmii]

Paikannimen Sápmi suomenkielinen vastine on Saamenmaa.

Lue lisää pohjoissaamenkielisten nimien ääntämisestä Kielitoimiston ohjepankista:

Saamelaiskäräjät on julkaissut aakkosvideot pohjoissaamen, inarinsaamen ja koltansaamen ääntämisestä:

Katso myös


Palaa otsikoihin