Ajankohtaista nimistä
Kielilautakunnat: selkeyttä sosiaali- ja terveydenhuollon nimiin
Julkista nimistöä uhkaa huolestuttava kirjavoituminen.
Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen yhteydessä on syntymässä uusia nimiä, jotka uhkaavat kirjavoittaa julkista nimistöä huolestuttavalla tavalla. Suomen ja ruotsin kielen lautakunnat ovat julkaisseet yhteisen kannanoton, jossa esitetään suosituksia sosiaali- ja terveydenhuollon nimien selkeyden varmistamiseksi.
Lautakuntien kannanotto on luettavissa sivuiltamme kokonaisuudessaan suomeksi ja ruotsiksi.
Käytetään ensisijaisesti virallisia nimiä
Lautakunnat suosittelevat, että hyvinvointialueista käytettäisiin ensisijaisesti niiden virallisia nimiä (esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue). Viralliset nimet ovat kuitenkin pitkiä, joten niitä voi olla tarpeen lyhentää. Yhdenmukainen valtakunnallinen käytäntö lyhenteiden muodostamiseksi tukisi hallinnon kokonaisuuden hahmottamista ja palveluiden saavutettavuutta.
Lyhenteiden sijasta hyvinvointialueilla on kuitenkin otettu käyttöön erilaisia oheisnimiä (esimerkiksi Pohde, Eloisa, Soite, Siun sote). Niiden kytkökset alueiden virallisiin nimiin ovat hämäriä.
Säilytetään terveyskeskukset ja -asemat
Lautakuntien mielestä on lisäksi huolestuttavaa, että uusien sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden nimistä ei aina selvästi ilmene, onko kyse julkisesta terveyspalvelujen tarjoajasta vai kaupallisesta toimijasta. Keskittämisen seurauksena on syntynyt muun muassa hyvinvointikeskuksia ja hyvän olon keskuksia.
Kielilautakunnat kannustavat säilyttämään kohdettaan kuvaavat ja tutut sanat terveyskeskus ja terveysasema sekä hälsovårdscentral, hälsocentral ja vårdcentral. Palvelun nimeen ei aina ole välttämätöntä sisällyttää kaikkia toimintoja, vaan siihen voidaan tiivistää olennaisin.
Noudatetaan nimistön asiantuntijoiden ohjeita
Lautakunnat vetoavat kannanotossaan kansalliskielistrategiaan. Valtioneuvoston joulukuussa 2021 julkaisemassa strategiassa esitetään, että uusia viranomaisia perustettaessa noudatetaan Kotimaisen kielten keskuksen ohjeita viranomaisten nimien suunnittelusta.
Suomen kielen ja ruotsin kielen lautakunnat suosittavat, että Kotimaisten kielten keskuksen ohjeita noudatetaan myös julkishallinnon palvelujen nimiä suunniteltaessa ja kaikissa julkishallinnon viranomaisissa. Tämä koskee myös kuntia ja hyvinvointialueita.