Henkilönnimet
Henkilönnimillä tarkoitetaan etunimiä ja sukunimiä sekä esimerkiksi epävirallisia kutsumanimiä. Henkilönnimisysteemit ovat kieli- ja kulttuurikohtaisia, ja nimisysteemiin voi kuulua edellä mainittujen lisäksi tai sijaan muun muassa isän nimestä muodostettuja patronyymejä, välinimiä tai klaaninimiä.
Henkilönnimen päätehtävä on erottaa yksilö muista. Kaikissa maailman kulttuureissa ihmisille annetaankin nimiä vakiintuneiden käytäntöjen mukaan. Monissa kulttuureissa henkilönnimen toinen tärkeä tehtävä on luokitella yksilö esimerkiksi tiettyyn perheeseen, sukuun tai klaaniin kuuluvaksi.
Suomessa virallisia henkilönnimiä säätelee etu- ja sukunimilaki. Sen mukaan jokaisella kuuluu olla etunimi ja sukunimi, ja niiden antamisesta ja muuttamisesta säädetään laissa.
Kotimaisten kielten keskuksen nimistönhuollossa annetaan viranomaisille, medialle ja yksityishenkilöille tietoa henkilönnimien oikeinkirjoituksesta ja käytöstä. Lisäksi annetaan neuvoja niille, jotka harkitsevat nimensä muuttamista tai tarvitsevat apua uudisnimen muodostamisessa.
Kotuksen julkaisuja henkilönnimistä
- Ehdotuksia uusiksi sukunimiksi (verkkojulkaisu)
- Etunimien taivutus (verkkojulkaisu)
- Se tavallinen Virtanen – Suomalaisen sukunimikäytännön modernisoituminen 1850-luvulta vuoteen 1921 (pdf)
- Sukunimien taivutus (verkkojulkaisu)
- Sukunimi? Etunimi? – Maahanmuuttajien nimijärjestelmistä (pdf)
Venäläisten henkilönnimien opas – Oikeinkirjoitus- ja painotusohjeita (pdf)