Siirry sisältöön
Haku

Puhetta pitäjistä

Kotimaisten kielten keskuksen sivuilla on julkaistu Puhetta pitäjistä -murrenäytteitä vuodesta 2014. Tekstikatkelmat ovat Suomen murrekirjasta.


Tuoreimmat Puhetta pitäjistä -julkaisut

29.10.2021 11.55

Vanhukset naittoa tyttäresä

Puhetta pitäjistä: Valfrid Ravio, Luhanka.

”Nyt ne tekee ihtek kaoppasaj jo nuoret.” Vuodelta 1964 olevalla äänitteellä luhankalainen Valfrid Ravio (s. 1883) muistelee entisiä aikoja, jolloin vanhemmat osallistuivat naimaikäisten lastensa puolison valitsemiseen.

Keski-Suomessa sijaitsevan Luhangan murre kuuluu savolaismurteiden Päijät-Hämeen murreryhmään. Se on hämäläispohjalle kehittynyttä savolaismurretta. Hämäläisyyksiä ovat esimerkiksi verbimuodot juoksenteleen, tarttis sekä pronominit toi, noi ’tuo, nuo’.

Jotkut savolaispiirteet puuttuvat Päijät-Hämeen murteesta, jotkut taas kuuluvat puheessa hyvin selvästi. Savolaisuuksia ovat esimerkiksi liudennus (ol´, tul´), diftongin reduktio eli väljeneminen (paenuu, poeka, jäe) sekä pitkän vokaalin diftongiutuminen eli ”viäntyminen”: moassa, peässä. Myös sanojen jälkipään vokaalit ovat diftongiutuneet: tarkkoa ’tarkkaan’, naittoa ’naittaa’.

Morsiuspari, 1910–1920-luku. Kuva: Mooses Pitkänen. Museovirasto.

Palaa otsikoihin



Näytteet Suomen murrekirjasta

Suomen murrekirjassa on kaikkiaan 492 näytettä. Suomen kuntajako on teoksessa nauhoitearkiston perustamisvuoden 1959 tilanteen mukainen. Myöhempiä kuntamuutoksia ei ole otettu huomioon.


Suomen murrekirja. Toimittaneet Erkki Lyytikäinen, Jorma Rekunen ja Jaakko Yli-Paavola. Gaudeamus, 2013.