Siirry sisältöön
Haku

Puhetta pitäjistä

Kotimaisten kielten keskuksen sivuilla on julkaistu Puhetta pitäjistä -murrenäytteitä vuodesta 2014. Tekstikatkelmat ovat Suomen murrekirjasta.


Tuoreimmat Puhetta pitäjistä -julkaisut

24.4.2020 12.00

Vanhemmat opasteliit nuorempijaa

Puhetta pitäjistä: Taavetti Pukki, Lemi.

”No, nuoremmat miehet käivät paimenessa ja siit keski-ikäset miehet käivät plotniekkan, kirvestöissä.  – – Ja siit aikasempin aikonakii nii jalkapatikassahan ne mäń Pietarii asti ko teält meijä paikalt.”

Vuodelta 1964 olevalla äänitteellä lemiläinen Taavetti Pukki (s. 1876) muistelee aikoja, jolloin lisätienestejä haettiin kesäisin Pietarista ja Inkerinmaalta saakka. Lehmäpaimenessa käytiin jo nuorena poikana. Keski-ikäiset miehet tekivät rakennustöitä, ja vanhat työskentelivät puutarhalla.

Etelä-Karjalassa sijaitsevan Lemin murre kuuluu suomen kaakkoismurteiden Lemin seudun välimurteisiin. Murteen ominaispiirteitä ovat esimerkiksi persoonapronominit meä ja seä tyypillisten eteläkarjalaisten mie- ja sie-pronominien sijaan. Eteläkarjalaisia piirteitä ovat sanojen loppu- ja sisäheitto eli sanan lyhentyminen loppupuolelta (opasteliit, ei olt, ensimmäisen ker 'kerran'), sekä erosijamuoto eksessiivi (kotont, luont, siint).

Savolaismurteiden tapaan Lemin murteessa pitkät vokaalit ovat diftongiutuneet (moa, peä), ja diftongiutuminen ulottuu myös jälkitavuun (rahoa 'rahaa').  Murteessa kuuluu myös monille itämurteille tyypillinen liudennus (oĺ, mäń).

Paimenpoika Aunuksesta. Kuva: Borg, Sotamuseo.


Palaa otsikoihin



Näytteet Suomen murrekirjasta

Suomen murrekirjassa on kaikkiaan 492 näytettä. Suomen kuntajako on teoksessa nauhoitearkiston perustamisvuoden 1959 tilanteen mukainen. Myöhempiä kuntamuutoksia ei ole otettu huomioon.


Suomen murrekirja. Toimittaneet Erkki Lyytikäinen, Jorma Rekunen ja Jaakko Yli-Paavola. Gaudeamus, 2013.