Siirry sisältöön
Haku

Puhetta pitäjistä

Kotimaisten kielten keskuksen sivuilla on julkaistu Puhetta pitäjistä -murrenäytteitä vuodesta 2014. Tekstikatkelmat ovat Suomen murrekirjasta.


Tuoreimmat Puhetta pitäjistä -julkaisut

26.4.2024 11.45

Se oli kamalav voimmakas miäs

Puhetta pitäjistä: Viljo Kulmala, Mouhijärvi.

”Kylähän ne tiätystik kans välliiv vähä niin ku keskenänsäs sittes semmosta, harjotteli ja muuta ni.” Mouhijärveläinen Viljo Kulmala (s. 1898) muistelee entisaikojen kovia tappelijoita. Äänite on vuodelta 1968.

Mouhijärven murre kuuluu Ylä-Satakunnan murteisiin, jotka puolestaan  kuuluvat hämäläismurteisiin. Niissä on vaikutusta myös muun muassa Ala-Satakunnassa puhuttavista lounaisista välimurteista.

Yleiskielen d:n paikalla on Mouhijärvellä r: (piretty, purotti). Diftongit ovat avartuneet (tiätystiv viä, pualelta). Sanan alussa voi esiintyä kaksi konsonanttia (priski, krahisteltu). Jonkin verran esiintyy myös konsonanttien kahdentumista (välliin ’väliin’). Alasatakuntalainen piirre on yksöis-s:llinen inessiivin pääte (vahinkosa).

Leikillistä painia. Kuva: Maximilian Stejskal. 1930. Svenska Litteratursällskapet i Finland.

Palaa otsikoihin



Näytteet Suomen murrekirjasta

Suomen murrekirjassa on kaikkiaan 492 näytettä. Suomen kuntajako on teoksessa nauhoitearkiston perustamisvuoden 1959 tilanteen mukainen. Myöhempiä kuntamuutoksia ei ole otettu huomioon.


Suomen murrekirja. Toimittaneet Erkki Lyytikäinen, Jorma Rekunen ja Jaakko Yli-Paavola. Gaudeamus, 2013.