Siirry sisältöön
Haku

Puhetta pitäjistä

Kotimaisten kielten keskuksen sivuilla on julkaistu Puhetta pitäjistä -murrenäytteitä vuodesta 2014. Tekstikatkelmat ovat Suomen murrekirjasta.


Tuoreimmat Puhetta pitäjistä -julkaisut

28.8.2020 11.30

Missee työ illalla olija?

Puhetta pitäjistä: Anna Jäppinen, Leppävirta.

”Myö paetasillammo mäntiin tanssimaan kuulkeepa puutarhaan!" Vuodelta 1961 olevalla äänitteellä Anna Jäppinen (s. 1885) Leppävirralta muistelee nuoruusvuosiensa lystinpitoa, kuten erilaisia kuviotansseja. Tanssiksi saatettiin ystävien kesken pistää niin riihessä kuin puutarhassakin. "Ku ihmiset oovat nuoria niin ne o ilosiakii. [Ei] sitä aena ossoo tyytyvä siihe... tökötökseen."

Leppävirran murre kuuluu savolaismurteiden Pohjois-Savon murteisiin. Savolaisia vokaali-ilmiöitä ovat esimerkiksi pitkän vokaalin diftongiutuminen (piässy 'päässyt', tuasiisa 'taas'), diftongin reduktio eli väljentyminen (paeta 'paita', naarahti 'naurahti', toenen 'toinen') sekä liudennus (ol', tul', herrasväk').

Muita tyypillisiä savolaispiirteitä kuulee esimerkiksi sanoissa missee 'missä', olija 'olitte' ja mäntiin 'mentiin'. Savolaismurteille ominaisia laaja-alaisempia murrepiirteitä ovat yleisgeminaatio (evväät, 'eväät') ja svaavokaali (tulukee 'tulkaa').

Pannilan kylän naiset tanssivat, 1943. Kuva: Aavikko, SA-kuva. Sotamuseo.


Palaa otsikoihin



Näytteet Suomen murrekirjasta

Suomen murrekirjassa on kaikkiaan 492 näytettä. Suomen kuntajako on teoksessa nauhoitearkiston perustamisvuoden 1959 tilanteen mukainen. Myöhempiä kuntamuutoksia ei ole otettu huomioon.


Suomen murrekirja. Toimittaneet Erkki Lyytikäinen, Jorma Rekunen ja Jaakko Yli-Paavola. Gaudeamus, 2013.