Siirry sisältöön
Haku

Puhetta pitäjistä

Kotimaisten kielten keskuksen sivuilla on julkaistu Puhetta pitäjistä -murrenäytteitä vuodesta 2014. Tekstikatkelmat ovat Suomen murrekirjasta.


Tuoreimmat Puhetta pitäjistä -julkaisut

20.11.2020 11.40

Eipä täsä ookkaan kiirettä!

Puhetta pitäjistä: Väinö Mattila, Liminka.

Yhen kerran minä olin siellä niil lujalla että, siin ois mielelläänki itkenykki – sitä oli niil lujalla! Vuodelta 1960 olevalla äänitteellä liminkalainen Väinö Mattila (s. 1894) kertoo rahtimatkasta, jolle hän oli lähtenyt ylpeillen mutta jonka hän oli lopulta päässyt hädin tuskin loppuun.

Limingan murre kuuluu pohjoispohjalaisiin murteisiin. Murreryhmä on monelle tuttu Oulun seudulla puhuttavana murteena. Pohjoispohjalaisille murteille tyypillisiä länsimurteisia piirteitä ovat esimerkiksi yksöis-s:llinen inessiivin pääte (hyväsä kunnosa) sekä a-, ä-loppuisten vokaaliyhtymien edustus talua, korkia, siliä. Monikon ensimmäisen persoonan omistusliite on pohjalaismurteista sekä Kainuusta tuttu -mma (saimma).

Laaja-alaisempia, myös savolaismurteissa tunnettuja piirteitä ovat svaavokaali (meleko, ylypeilin) sekä yleisgeminaatio (sattaa, errään). Limingan murteessa kuuluu myös savolainen diftongin reduktio eli väljentyminen (taepaleen, päevän). Itämurteiden erikoisgeminaatio (mielleen, yhttään, kulettaan) on murteessa uudehko tulokas.

Hevonen ja kaurapussi (Juva v. 1937). Kuva: Arvo Inkilä. Suomen murteiden sana-arkisto, Kotus.
Hevonen ja kaurapussi,1937. Kuva: Arvo Inkilä. Suomen murteiden sana-arkisto, Kotus.

Palaa otsikoihin



Näytteet Suomen murrekirjasta

Suomen murrekirjassa on kaikkiaan 492 näytettä. Suomen kuntajako on teoksessa nauhoitearkiston perustamisvuoden 1959 tilanteen mukainen. Myöhempiä kuntamuutoksia ei ole otettu huomioon.


Suomen murrekirja. Toimittaneet Erkki Lyytikäinen, Jorma Rekunen ja Jaakko Yli-Paavola. Gaudeamus, 2013.