Siirry sisältöön
Haku

Hakuvinkkejä


Palaa otsikoihin

Miten löydän Kielitoimiston sanakirjasta sanaliiton, joka ei ole hakusanana?

Monet sanaliitot (esim. totta kai, aika ajoin, näin ollen, itse asiassa, toisin sanoen, sitä paitsi ja loppujen lopuksi) ovat sanakirjassa osana esimerkkejä, eivät omina hakusanoinaan. Helpoimmin ne löytyvät etsimällä niitä koko tekstistä eli koko sanakirjasta.

Valitse siis Hakutapa-valikosta vaihtoehto Etsi koko tekstistä ja kirjoita etsittävä sanaliitto Haettava sana -kenttään. Hakutulos esitetään tuloslistana, jonka korostettua sanaa klikkaamalla saat avattua haluamasi sana-artikkelin sisältöikkunaan.

Palaa otsikoihin

Miten löydän Kielitoimiston sanakirjasta sanan, jonka kirjoitusasusta en ole täysin varma?

Jos et löydä sanakirjasta vaikkapa sanoja ”sampanja”, ”piirrustus”, ”enään”, ”karkoittaa” tai ”mielummin”, ota avuksesi Lähihaku. Valitse Hakutapa-valikosta vaihtoehto Lähihaku ja kirjoita etsittävä sana Haettava sana -kenttään.

Lähihaussa etsitään sellaisia hakusanoja, jotka kirjoitusasultaan eroavat etsimästäsi sanasta enintään yhden merkin verran. Haun tulos näkyy vasemman reunan tulossanaluettelossa. Näin löytyvät mm. samppanja, piirustus, enää, karkottaa ja mieluummin.

Palaa otsikoihin

Voiko Kielitoimiston sanakirjaa selata?

Vaikka sähköistä sanakirjaa ei voikaan selata sivuittain niin kuin painettua sanakirjaa, on siinä kuitenkin jotain selattavaakin. Kun valitset tummasta yläpalkista Hakusanaluettelon, saat esiin kirjainpalkin. Haluamaasi kirjainta klikkaamalla pääset sillä alkavien hakusanojen aakkoselliseen luetteloon. Tämän jälkeen voit selata hakusanojen listaa, jossa kukin sana toimii linkkinä kyseiseen sana-artikkeliin. Näin voit käydä läpi sana-artikkeleita vaikkapa aakkosjärjestyksessä.

Jos haluat selata paperista sanakirjaa, sellainenkin on olemassa. Vuonna 2012 julkaistua painettua Kielitoimiston sanakirjaa myydään verkkokaupassamme.

Kotimaisten kielten keskuksen julkaisumyynti

Palaa otsikoihin

Tehosta hakemista jokerimerkin avulla

Oletko jo kokeillut jokerimerkin käyttöä? Kielitoimiston sanakirjassa jokerimerkkinä on tähti (*), ja se siis korvaa minkä tahansa merkin tai merkkijonon.

Jokerimerkki on hyödyllinen etsittäessä vaikkapa tiettyyn kirjaimeen tai kirjainjonoon päättyviä sanoja. Jos on kiinnostunut esimerkiksi kahteen e-kirjaimeen päättyvistä sanoista, haulla ”*ee” löytyvät buklee, dekoltee, essee, lamee ja moni muu.

Jokerimerkki voi korvata kirjaimia myös sanan keskeltä. Haku ”epä*sti” tuottaa muun muassa osumat epäaidosti, epähygieenisesti, epäjohdonmukaisesti ja epätarkasti.

Palaa otsikoihin

Onko Kielitoimiston sanakirjassa adjektiivien vertailumuotoja?

Jos haluat tietää jonkin adjektiivin taivutuksen tai vertailumuodot, tee sanasta tavallinen haku eli kirjoita etsittävä sana Haettava sana -kenttään. Sanakirjassa esitetään jokaisesta taipuvasta hakusanasta muotosarja, jonka perusteella sanan muut muodot ovat pääteltävissä. Taivutussarja on näkyvillä kunkin artikkelin lopussa. Adjektiiveista esitetään myös komparatiivi- ja superlatiivimuodot. Näin löydät esimerkiksi kiva-artikkelista vertailumuodot kivampi tai kivempi ja kivoin tai kivin sekä matala-artikkelista muodot matalampi ja matalin.

Palaa otsikoihin

Mitä hyötyä on Etsi yhdyssanahakusanoista -hausta?

Hakutapa-valikon Tarkennetussa haussa on viisi erilaista hakuvaihtoehtoa, joista yksi on Etsi yhdyssanahakusanoista. Tästä hausta on hyötyä esimerkiksi silloin, kun haluat etsiä yhdyssanojen osista jotain sanaa, mutta hakeminen jokerimerkin avulla tuottaa liikaa ei-toivottuja osumia.

Jos haluat löytää vaikkapa kaikki ne yhdyssanat, joissa on mukana sana jää, saat jokerimerkkihaulla *jää* ”vääriksi osumiksi” esimerkiksi hakusanat jäävi, näköjään ja rähjääntyä. Käyttämällä Etsi yhdyssanahakusanoista -hakua saat tulokseksi vain toivomiasi osumia, esimerkiksi sanat hiilihappojää, jäänaskali ja myöhäisjääkausi. Tässä haussa ei tarvitse käyttää jokerimerkkiä vaan riittää, että kirjoitat Haettava sana -kenttään merkkijonon jää.

Palaa otsikoihin