Siirry sisältöön
Haku

Sanojen käyttöala

Sanakirja kertoo, kuuluuko sana jonkin erikoisalan kieleen (esimerkiksi ruok., urh., biol.) tai onko sillä erityinen tyyliarvo (esimerkiksi leik., halv., vanh.). Sanakirja voi myös ottaa kantaa sanan yleisyyteen (harv.) tai kuvallisuuteen (kuv.). 

Erikoisala ja tyyliarvo merkitään sanan yhteyteen lyhenteillä, joiden merkitykset selviävät sanakirjan lyhenneluettelosta. Luettelo löytyy ohjeista, jotka avautuvat sanakirjan sämpyläkuvakkeesta oikeassa ylälaidassa.

Sanan tyyliarvo tai yleisyys saattaa aikojen kuluessa muuttua, ja tämä muutos vaikuttaa myös sanakirjaan. Esimerkiksi sanat menopeli ja pärstäkerroin on aiemmissa sanakirjan versioissa merkitty leikillisiksi, mutta niiden leikillisyys on ajan mittaan hävinnyt ja sanat ovat muuttuneet arkikielisiksi. Tästä syystä jo vuoden 2014 sanakirjaversiossa on vaihdettu sanoihin aiemmin liitetty leik.-lyhenne ark.-lyhenteeksi.

Sanat voivat vähitellen myös neutraalistua käytön myötä, ja niinpä muun muassa sanoista netti ja fani on poistettu arkikielisyyden käyttöalamerkintä ark. vuoden 2012 sanakirjaversiossa.

Jo sanakirjassa olevan sanan rinnalle tai tilalle voi tulla käyttöön uusi sana. Tämäkin muutos näkyy sanakirjassa usein käyttöalamuutoksena. Esimerkiksi sanaa itsehoitolääke käytetään nykyään käsikauppalääkkeen sijasta. Siksi sanakirjan käsikauppalääke-artikkeliin on vuoden 2014 versiossa lisätty tyyliarvo, tässä tapauksessa sanan vanhentuneisuudesta kertova vanh.-lyhenne.