Siirry sisältöön
Haku

Paikallissijakysely: aurinkovoide poistetaan mieluummin iholta kuin ihosta

20.6.2013
Kukka ja perhonen. Kuva: Vesa Heikkinen, Kotus.
Näkyykö kukan varjo perhosen siivellä vai siivessä? Kuva: Vesa Heikkinen, Kotus.

Kielitoimisto järjesti huhtikuussa 2013 kyselyn paikallissijojen käytöstä. Lähes kolme tuhatta vastaajaa mietti muun muassa sitä, ovatko tiedot tallessa muistitikulla vai muistitikussa.

Vastaajat saivat täydentää lauseita mielestään luontevimmalla vaihtoehdolla, kuten Onneksi kaikki on tallessa muistitikulla/muistitikussa taikka Kankaaseen/kankaalle on painettu värikkäitä kuvioita.

Kyselyn tekijä, kouluttaja ja kielenhuoltaja Elina Heikkilä kertoo, että paikallissijakyselyssä ei haettu oikein–väärin-vastauksia vaan kaikki vastaukset olivat yhtä oikein. Tavoitteena oli saada tietoa kielenkäyttäjien valinnoista.

Yksimielisyys yllätti

Heikkilän mukaan kyselyn tulokset olivat pääpiirteissään sellaisia kuin hän odottikin, mutta joistakin asioista vastaajat olivat yllättävän yksimielisiä. Lähes 97 prosenttia vastaajista piti muotoilua Poista aurinkovoide iholta huolellisesti loogisempana kuin ihosta-vaihtoehtoa.

Ihosta tuntui vastaajista omituiselta. Eräs vastaaja perusteli valintaansa sillä, että jos voide on jo imeytynyt ihoon, ”ei sitä enää sieltä pois saa”. Muutenkin vastaajat olivat usein yksimielisesti vain toisen vaihtoehdon kannalla.

”Esimerkiksi sähköisten tiedostojen tallentamisen yhteydessä vastaajat pitivät luontevana muotoilua tiedot ovat tallessa muistitikulla”, mainitsee Heikkilä.

Joissakin tapauksissa toki kannatusta saivat melko tasaisesti molemmat muodot. Tällainen lause oli Täytyy ladata lisää kautta matkakorttiin/matkakortille. Molempia muotoja piti luontevina noin 14 prosenttia, muotoa kortille 44 prosenttia ja ilmaisua korttiin 41 prosenttia vastaajista.

Toukokuussa vai toukokuulla?

Kyselyssä oli mukana myös ajanilmauksia, kuten Oikeudenkäynti on joskus toukokuussa/toukokuulla. Näistä toukokuussa on monen mielestä osuvampi vaihtoehto: 84 prosenttia vastaajista piti mahdollisena vain tätä sisäpaikallissijaista muotoa.

Yksi vastaaja perusteli valintansa seuraavasti: ”Toukokuussa rajaa ajan mielestäni tarkemmin. Silloin on kyseessä jokin toukokuun päivä. Toukokuulla antaa vähän pelivaraa. Oikeudenkäynti voisi olla myös huhtikuun loppupäivinä tai kesäkuun alkupäivinä.”

Aineistoa kielenkäytön oppaaseen

Kielitoimiston kyselyn vastauksia hyödynnetään tausta-aineistona Kielitoimiston tulevassa oppaassa, jossa käydään läpi vaihtelunalaisia kielenpiirteitä.

Koska tavoitteena oli saada tietoa kielenkäyttäjien valinnoista, vastaajilta pyydettiin myös perusteluja ja selityksiä: Kun molemmat vaihtoehdot tuntuvat mahdollisilta, merkitsevätkö ne samaa vai onko niillä jokin merkitysero? Miten tilanne ja asiayhteys vaikuttavat sijamuodon valintaan?

Moni perustelikin valintansa, joten myös sanallisia vastauksia kertyi runsain määrin. Niistä kerrotaan loppuvuodesta Kielikello-lehdessä.

Lisää kysymyksiä ja vastauksia voi lukea täältä. PDF-kuvioissa esitetään kaikki 18 monivalintakysymystä vastausjakaumineen.

Teksti Minna Pyhälahti

Kuva: Vesa Heikkinen