Siirry sisältöön
Haku

rss Kotus-vinkit

24.9.2021 10.00

Syssymmällä

Vinkin aika.

Syssymmällä. Kuva: Risto Uusikoski, Kotus.
Syssymmällä on aina aikaa. Kuva: Risto Uusikoski, Kotus.

Katellaan syssymmällä. Palataan asiaan syssymmällä. Sitten syssymmällä.

Puhekieliseen ja tyyliltään arkiseen syssymmällä-ajanilmaukseen törmää tätä nykyä aika usein ihmisten puheissa ja vapaamuotoisissa kirjoituksissakin. Tavallisesti ironiseksi tai muuten humoristiseksi tarkoitetulla lausahduksella viestitään, että asiaa ei ole tarpeen palata koskaan tai ei ainakaan vähään aikaan. Tulevaisuus jätetään avoimeksi. Toisinaan syssymmällä-lausahduksella viestitään turhautumisestakin: mitä turhia kyselet elämästäni ja aikatauluistani.

Yleiskielisessä syksymmällä-muodossa ilmauksen merkitys on ’myöhemmin syksyllä’. Kielitoimiston sanakirjan mukaan mahdollisia ovat myös paikallissijamuodot syksympänä, syksymmälle, syksymmäksi ja syksymmäs.

Tuohikuussa pukinpäivänä = syssymmällä?

Epämääräisiä tulevaisuuteen viittaavia ajanilmauksia on toki muitakin, hyvin perinteisiäkin. Yksi on tuohikuu, josta Matti Vilppula on kirjoittanut vuonna 2015. Kun joku kyselee naimattomalta parilta häiden ajankohdasta, vastaukset tungettelevaan kysymykseen voivat olla tällaisia:

Tuohikuussa pukinpäivän aikaan.

Tuohikuussa reikäleivän päivänä.

Tuohikuussa suutarin päivän aattona.

Tulevana vuonna tuohikuussa silloin kun sika lentää ja varis kyntää.

Vuodelta nakki = vuodelta paavo?

Osaamme viitata tulevaisuuteen hämärästi, mutta samaa voi sanoa viittauksista menneisyyteenkin. Tarja Heinonen kertoo kirjoituksessaan vuodelta 2011, että hääetiketti voi olla vuodelta nakki ja ikääntynyt talo vuodelta miekka ja kirves. Lapsen kulahtanut nuttu on vaikkapa vuodelta paavo.

Alkaako aika nyt?

Aika toden totta kiehtoo kielentutkijoita. Sivuiltamme on luettavissa monenlaisia aikajuttuja ja aiempia vinkkejä, joihin on koottu aikaa eri vinkkeleistä lähestyviä kirjoituksia.


Palaa otsikoihin