Siirry sisältöön
Haku

rss Kotus-vinkit

26.3.2021 11.04

Siirtoaika aina vaan?

Kellojen siirtelyn merkityksiä.

Siirto tarkoittaa siirtämistä eli kuljettamista, muuttamista, liikuttamista tai vaihtamista paikasta toiseen. Tavallisia siirtoja ovat muun muassa joukkojen siirto, verensiirto ja tulonsiirto.

Siirto-sanalla on monia erikoiskielisiäkin merkityksiä. Pankkiiri voi puhua vekselin siirrosta, kirjanpitäjä merkinnän siirtämisestä yhden sivun lopusta toisen alkuun, šakinpelaaja nappulan siirtämisestä ruudusta toiseen ja niin edelleen.

Täysin kuvallisessa käytössä siirto on silloin, kun puhutaan esimerkiksi harkitsemattomista siirroista. Siis harkitsemattomista teoista.

Siirto- on monissa yhdyssanoissa alkuosanakin. Voidaan puhua esimerkiksi siirtoajasta ja siirtovuorosta.

Kelloja siirtelemään!

Monen mielestä viheliäisin siirto on kellojen siirto. Yleisesti puhutaankin kellojen siirtelemisestä.

Siirtää-verbiä siis ryyditetään -ele-johtimella, joka tuo ilmaukseen toistuvuuden merkitystä, monissa yhteyksissä myös kielteisesti arvottavaa merkitystä. Siirtely harmittaa, siirtely voitaisiin jo lopettaa.

Sosiaalisessa mediassa levitetään keväisin ja syksyisin vuodesta toiseen viestejä, joissa kellojen siirtelyllä leikitellään. Abstraktia ajan hallitsemista ja muuttamista kuvaa kellojensiirtelyilmausta kuvitetaan konkreettisilla kelloesineiden siirroilla.

Kelloja tosiaan voi siirtää monin tavoin. Mutta onko ajan siirtäminen, tai peräti siirteleminen, mahdollista millään tavalla?

Aikavinkkejä

Kotimaisten kielten keskuksen verkkosivuilla on paljon aikaan liittyviä kielijuttuja. Niitä on koottu muun muassa kahteen Viikon vinkkiin.

Vinkeissä käsitellään erilaisia ajanjaksoja hetkistä vuosisatoihin. Myös ajasta puhumisen ajoittaista vaikeutta päivitellään.

Toimitus: Vesa Heikkinen
Video: Vesa Heikkinen (valokuvat) ja Risto Uusikoski (valokuvat ja toteutus)

Palaa otsikoihin