Siirry sisältöön
Haku

rss Kotus-vinkit

11.2.2022 11.20

Hiihossa meleko maakar

Vieremällä puhutaan voittajien kieltä.

Miehiä hiihtämässä Vieremällä vuonna 1912. Kuva: Ivar Aleksander Ekström. Varkauden museot, A. Ahlström Oy:n kokoelma.
Kovaa treeniä Vieremällä olympiavuonna 1912. Kuva: Ivar Aleksander Ekström. Varkauden museot, A. Ahlström Oy:n kokoelma.

Vieremällä luistaa sekä suksi että puhe. Niskasen sisarukset Kerttu ja Iivo ovat pitäneet kovaa vauhtia Pekingin olympialaduilla. Vieremällä on kovia hiihtäjiä ollut aina. Suomen murteiden sanakirjan hiihtää-artikkelin yksi esimerkki kertoo olennaisen:

On se tuo poeka tuossa hiihossa meleko maakaŕ (Vieremä)

Vieremän (tai minkä tahansa muun pitäjän) murresanoja ja -esimerkkejä voi hakea Suomen murteiden sanakirjan Tarkennettu haku -toiminnolla. Valitse pitäjä -hakukenttä sijaitsee tarkennetun haun sivulla alimmaisena. Pitäjä valitaan pudotusvalikon aakkosellisesta listasta. Hakutuloslistassa ovat kaikki ne artikkelit, joiden esimerkistössä tai levikkitiedoissa haluttu pitäjä esiintyy.

Entä miltä Vieremän puhe kuulostaa? Sitä voi kuunnella murrenäytteestä, jossa käsitellään muun muassa niin sanottua korpirojua. Vuonna 1963 äänitetyllä näytteellä puhuu Reettu Eskelinen (syntynyt 1891).

Sivuillamme on myös tietoa etunimien Iivo ja Kerttu alkuperästä. Iivo voi olla kansanomainen muunnos Iivarista tai venäläisperäisen Ivan-nimen variantti. Kerttu-nimen taustalla on muinaissaksalainen Gertrud ’keihäs’ + ’voima’.

Ei ole aihetta, johon liittyen Kotimaisten kielten keskuksen asiantuntijat eivät olisi kirjoittaneet mielenkiintoisia kielijuttuja. Kattavassa ja ajankohtaisessa hiihtovinkissä asiaa muun muun muassa kalhuista, lylyistä, mäystimistä ja porkista.

Kalhut ja lylyt kateissa. Alkuperäinen kuva: Kansallismuseo. CC BY 4.0. Muokkaus: Risto Uusikoski ja Vesa Heikkinen.
Kalhut ja lylyt kateissa. Alkuperäinen kuva: Kansallismuseo. CC BY 4.0. Muokkaus: Risto Uusikoski ja Vesa Heikkinen.


Palaa otsikoihin