Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja.
Turvan hakija
Turvapaikka ja turvapaikanhakija ovat virallisia termejä, suorastaan lakikieltä. Niitä käytetään esimerkiksi Laissa kansainvälistä suojelua hakevan vastaanotosta sekä ihmiskaupan uhrin tunnistamisesta ja auttamisesta.
Turvapaikanhakijoista puhutaan jatkuvasti myös yleiskielisissä teksteissä, ja sana on Kielitoimiston sanakirjassakin. Selitykseksi mainitaan ”turvapaikkaoikeuden hakija”. Sanakirja tuntee myös sanan turvapaikananoja.
Millaista mielikuvaa sana turvapaikanhakija näistä ihmisistä oikein luo? Sana tuo heidät
tietynlaisen hallinnan, järjestyksen ja virallisuuden piiriin, ikään kuin
luukulle jonottamaan ja täyttämään turvapaikanhakulomaketta. Vaikutelma on viileähkö ja tekninen.
Turvapaikanhakija on vakiintunut termi, jolle on jatkuvaa
tarvetta varsinkin virallisissa yhteyksissä. Mutta voisimmeko puhua ja
kirjoittaa sen rinnalla tai jopa asemesta välillä turvanhakijoistakin? Välitöntä
turvaahan monet ensisijaisesti hakevat? Selviytymistä, pelastusta.
Kun olen katsellut kuvia kumiveneistä Välimerellä, mieleeni on tullut, että virallisesti myönnetty turvapaikka on monilla varmaankin vasta toissijainen toive. Ensimmäinen toive on päästä pois sodan jaloista, selvitä yli tyrskyjen. Turvaan.
* Finlex: Laissa kansainvälistä suojelua hakevan vastaanotosta sekä ihmiskaupan uhrin tunnistamisesta ja auttamisesta
* Kielitoimiston sanakirja
* Suomen Pakolaisapu: Yleisimmin käytetyt termit
* Vesa Heikkinen Kotus-blogissa: Maan pakolaisia (1.10.2015)
Palaa otsikoihin | 3 puheenvuoroa
Laittomasti maahan tulleiden kohtelu on eri asia. Pieni murto-osa heistä saattaa täyttää kansainvälisen pakolaissopimuksen mukaiset pakolaisen kriteerit. Muihin suhtaudutaan poliittisista syistä vaihtelevasti. Tämän takia nimitysten löytäminen on vaikeaa: ei haluta suin surminkaan kertoa, mitä tarkoitetaan, vaan etsitään ”neutraaleja” ”termejä” (jotka eivät yleensä ole mitään termejä, so. täsmällisesti määriteltyjä erityisten käsitteiden nimityksiä).
Turva-sana on sopivan epämääräinen niin, että liki kaikki ihmiset voidaan määritellä turvanhakijoiksi. Kaikkihan haluamme parempaa turvallisuutta, ainakin (jos kaikki muu on kunnossa) parempaa taloudellista turvaa eli parempaa elintasoa.