Siirry sisältöön
Haku

Sanastaja 2020 -blogissa ja somekyselyissä tiedusteltiin tämän vuosituhannen kielenkäyttäjien tuntemia murresanoja arkisilta elämänalueilta. Kysymyksiä julkaistiin vuoden 2020 ajan noin kerran kuukaudessa ja vastauksista esitettiin poimintoja tässä blogissa. Blogia ja kyselyitä toimitti Suomen murteiden sanakirjan toimittaja Riikka Tervonen.


rss Sanastaja 2020

16.6.2020 13.40

Sangosta saaviin, saavista kiuluun – vai kuinka?

Kesän Sanastaja 2020 -kyselyssä siirrytään varastorakennuksista saunaan.

Edelliskerran Sanastaja 2020 -kysely tuotti runsaan määrän erilaisten varastorakennusten nimiä, sekä yleisiä että harvinaisempia. Kiitos kyselyyn osallistuneille!

Monessa vastauksessa mainitaan yleiskielestäkin tutut lato, liiteri ja vaja, ja ne tunnetaankin murteissa monella puolella maata. Etelä-Pohjanmaalla sekä osassa Satakuntaa ja Hämettä liiteri esiintyy murreasussa liiveri.

Nimitykset saattavat vaihdella esimerkiksi rakennusten koon ja käyttötarkoituksen perusteella. Asutuksen muututtua kaupunkimaisemmaksi piharakennuksessa on nykyään todennäköisemmin polkupyörä tai auto kuin maatalouskoneita ja eläimiä.

Liiterissä säilytettiin työ- ja tarvekaluja sekä myös halkoja. Kesäisin pääskyt lensivät matalasta oviaukosta sisään ja ulos. (Kirkkonummi)

Oli puuliiteri, työkaluvaja, heinälato ja vilja-aitta, jossa toisessa kerroksessa kesävieraiden nukkumapaikat. (Kouvola)

Liiterissä on vain halkoja ja ladossa heiniä. Tallissa on auto tai hevonen.
(Pohjois-Savo)

Etelä-Pohjanmaalla puhutaan liiveristä, ainakin meillä kotona Isossakyrössä on puuliiveri.

Puoti, suuli ja pyöräkuuri

Paikallisempia varastorakennusten nimityksiä ovat muun muassa suuli ja kuuri. Suuli tunnetaan etenkin Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa, kuuri taas Etelä-Karjalassa.

Eräs mielenkiintoinen sana on puoti, jolla on murreasut puohi, puoji ja puori. Yleiskielestä myymälän merkityksessä tuttu sana merkitsee eräissä länsimurteissa pienehköä varastorakennusta, aittaa.

Suulista tulee mielikuva isommasta ladosta. Kuuri on pienempi.

Satakunnassa Vähälläraumalla meillä oli suuli ja siinä erikseen heinäsuuli ja puusuuli.

Pohjois-Satakunnassa Parkanossa oli puori, jonka alakerrassa oli säilytystilaa ja yläkerrassa, puorinparvella nukkumapaikat.

Meillä Etelä-Karjalassa esimerkiksi pyörävarasto oli kuuri. Haloillakin voisi varmaan olla kuuri.

Varastorakennusten nimityksiä vuonna 2020. Kartta: Riikka Tervonen, Kotus. Karttapohja: Suomen murteiden sanakirja.

Meijän malissi

Varastokyselyn vastauksissa on hauskoja esimerkkejä siitä, miten toiselle arkipäiväinen sana saattaa olla muunmurteiselle aivan tuntematon. Erimurteisten kohdatessa syntyy ihmetystä ja väärinymmärryksiä.

Pitkälle aikuisuuteen luulin suuli-sanan olevan neutraalia yleiskieltä ja yhtä ymmärrettävä kuin lato, kunnes päädyin puhumaan maatalousrakennuksista toisella puolen Suomea. (Satakunta)

Ihmettelin 70-luvulla oulaistelaisen mieheni kotipaikalla käydessämme nimitystä puoji, jota he käyttivät navettarakennuksen päässä olleesta kaksikerroksisesta varastosta. (Turku)

Kun äitini tuli ensimmäistä kertaa miniänä taloon Joroisiin ja tulomatkalla veneessä sanottiin, että ”tuolla näkkyy meijän malissi”, hän luuli sitä lehmän nimeksi. (Rantasalmi)

Sankko? Korvo? Kippa?

Koko kesän kestävä seuraava kysely liittyy suomalaisille rakkaaseen saunaan. Nyt tiedustellaan saunan vesiastioiden nimityksiä.

Jos vesi tuodaan saunaan kantamalla, se voidaan tuoda ämpärissä tai sangossa. (Muuten, sanko vai sankko?) Onko suurehko, kaksikahvainen vedensäilytysastia saavi, korvo vai jokin muu? Mikä lauteilla olevan löylyvesiastian nimi on, kiulu vai kenties kippa?

Vastata voi tämän blogin kommenttikentässä, Kotimaisten kielten keskuksen Facebook-sivulla tai Twitter-tilillä. Sosiaalisen median kanavissa aihetunniste on #Sanastaja2020.

Vastauksia tai vastaajan yhteys- tai muita henkilötietoja ei tallenneta Kotukseen niiden käsittelyä pidemmäksi ajaksi, mutta poimintoja niistä voidaan julkaista nimettömänä Sanastaja 2020 -blogissa.

Puuastiatiedustelun kuvitusta Sanastaja-lehdessä nro 57, 1949.

Palaa otsikoihin | 12 puheenvuoroa

17.6.2020 16.10
Vesiämpäri, saavi, vati ja kuuppa kuuluivat sauna-astioihin sekä löylykauhaa käytettiin veden kiukaalle heittoon.
Lapsuuden asuin 12-vuotiaaksi Korsossa ja sen jälkeen Kouvolassa. Äitini oli kotoisin Hartolasta - en pysty arvioimaan oliko sillä merkitystä "kielitaitooni".
Murteellisesti en ole mistään kotoisin ja se surettaa minua, kuuntelen mielelläni ihmistä, joka puhuu leveätä murretta. Suuri vaikutus on myös sillä, että olen elämäni varrelta noppinut (esimerkiksi edellinen sana!) sanavarastooni mukavalta kuulostavia / hyvin kohdetta kuvaavia sanoja.
17.6.2020 18.24
Kotona kaupungissa sähkösaunassa meillä on vain kiulu ja löylykauha, mutta lapsuudessa mökeillä rantasaunalla oli myös saaveja ja vateja. Vettä siirrettiin astiasta toiseen - saavista tai kiukaan padasta vatiin - sillä sellaisella isommalla kauhalla, jota Uudeltamaalta ja länsirannikolta kotoisin olevat isän sukulaiset kutsuivat kuupaksi, mutta itselleni tutummalta tuntuu eteläkarjalaisen äidin puolen suvun käyttämä koussikka.
28.6.2020 15.59
Ajandék
Koililla taasaan vettä
Menin kymmenvuotiaana Juvalle maalaistaloon kesänviettoon. Olen kotoisin Helsingistä, mutta äitini suku asui Mikkelin seudulla, joten murre oli minulle jossain määrin tuttua.
Saunassa en kuitenkaan ymmärtänyt, kun piti laittaa koililla/ koelilla taasaan vettä. Olin siihen asti ammentanut vettä kauhalla vatiin! Taasa-sana oli minulta pitkään kadoksissa, mutta löysin sen uudelleen imatralaisen kirjailijan romaanista.
(Nyt löysin lato-sanoista malissi-sanan, joka sekin oli jäänyt unholaan. Samaisessa taasa-talossa oli malissi.)
21.7.2020 16.10
Ibbe
Karjalaisena saunojana miula on vesi isossa korvossa, johon se on kannettu sankola (sankko). Lauteilla on pesutaasoja, löylyvesaste sekä kauha.
12.8.2020 11.23
Katja
Löylykiulu, vesisaavi
Yksikädensijainen löylynheittoastia on suussani kiulu. Sanko on sitä hieman kookkaampi, kahvallinen vesiastia, myös ämpärinä tunnettu. Saavi on näitä molempia huomattavasti kookkaampi, korvallinen vesiastia. Pienempi ja laakeampi pesuastia on vanna, soikko tai vati.

Olen kasvanut Helsingissä ja muutanut nuorena aikuisen Pirkanmaalle, mutta tässä sanastossa oletan olennaista olevan vanhempieni juuret Etelä-Karjalan/Etelä-Savon seuduilla ja toisaalta Pohjois-Satakunnassa.
12.8.2020 13.48
Rantasaunalla vettä kannetaan sankolla (sankko) joesta tai kaivosta saaviin ja kuumennettavaksi pataan. Niistä sitä ammennetaan muovisella kauhalla pesuvateihin, joista puhuttiin lapsuudessani 80- ja 90-luvun vaihteessa joskus myös kooleina. Varsinkin mummolassa käytettiin tuota kooli-sanaa. Vettä heitetään kauhalla kiulusta kiukaalle. Pieninä kakaroina viivähettiin lauteilla vain hetki, koska yleensä istuttiin saunan lattialla vannassa.
Synnyin ja kasvoin Sodankylässä, sittemmin siirtynyt Oulun kautta Helsinkiin, mutta saunomissanasto lienee säilynyt koolia lukuunottamatta lapsuuden muodossa.

Ämpärit on kuulemma jotain mitä Tervolassa laitetaan päähän ja nykyisin jonotetaan kaupoissa.
12.8.2020 14.02
Neko
Korvee oli isoo
Veret tuotihin saunahan korvehella, jok'oli isoo astia. Siitä sitä kauhastihin sankohon, josta heitettihin napolla löylyveret kiukahalle.

Eteläpohojalaanen oon.
12.8.2020 14.23
Laihialta
Laihialla saunasanastossa:
Korvee (isompi vesisaavi), kooli (pesuvati), nappo (löylykauha). Toki osassa kuntaa myös paljon eteläpohjalaisia murrevaikutteita
12.8.2020 14.43
Nps
Meillä Etelä-Karjalassa (Lappeenranta) vettä kannetaan saunaan ämpärillä. Ämpäristä se voidaan kaataa isompaan saaviin. Saavista vettä voidaan ammentaa pesuvatiin eli taasaan koussikalla.
12.8.2020 16.57
TerhiJ
Toisen sanko on toisen sankko
Sanko vai sankko, tämä on perheessämme suuri hilpeän väännön aihe. Minä (kotoisin Pohjois-Karjalasta) puhun sankosta (sankko) ja puolisoni (kotoisin Keski-Suomesta) sangosta (sanko). Onneksi tähän yksikahvaiseen kantoastiaan voi viitata myös ämpärinä. Isoa kaksikahvaista kutsun saaviksi, lauteilla käytettävää kiuluksi.
12.8.2020 17.08
PK
Ämpäri on ämpäri
Kelpuutan ämpärin, kiulun ja kuupan, sankokin menee mutta sankko kuulostaa jo vallan mahdottomalta. Leveämpisuinen astia voi olla myös vati tai soikko.
21.8.2020 20.15
ykskaks
Sankko
Sankko on se jolla kannetaan järvestä vettä saaviin tai korvoon (jossa kyllä itse asiassa säilötään puolukoita ja tehdään ruistaikinaa mutta näyttää samalta) sekä kiukaan kuumavesiastiaan. Vatia käytetään kun pestään hiukset ja huljautetaan sitten loput vedet päälle. Kiulu voi olla ihan mitä vaan materiaalia ja siitä otetaan vettä kauhalla tai koussikallakin ja heitetään löylyä kiukaalle. Pienet lapset pestään vannassa. Pohjois-Karjala, sukua rajan molemmin puolin