Ajankohtaista kielenhuollosta
Tylsien nimien puolesta
Uudessa Kielikello-jutussa asiaa julkisista nimistä ja Hyvän nimistön oppaasta.
Kotimaisten kielten keskuksen nimistönhuollon tärkein tavoite on, että julkiset nimet, kuten teiden ja viranomaisten nimet, olisivat toimivia. Käyttäjien on vaikea päätellä, mikä esimerkiksi viraston tehtävä on, jos nimi ei lainkaan kuvaa toimintaa.
Bianca Ortiz Holmberg haastatteli Ulla Onkamoa ja Maria Vidbergiä nimistönsuunnittelun periaatteista. Haastattelu on julkaistu alun perin ruotsiksi Språkbruk-lehdessä.
Vaikutteita kaupalliselta alalta
”Julkishallinnon nimien ei tarvitse olla jännittäviä tai huomiota herättäviä”, Vidberg korostaa. ”Niiden ei tarvitse kilpailla huomiosta, toisin kuin yksityisellä sektorilla. Tämä voi olla etu.”
”Aiemmin viranomaisilla oli kuvailevia nimiä, mutta nykypäivänä trenditietoiset, kaupalliselta alalta vaikutteita saaneet nimet ovat suosittuja – oli kyse sitten hankkeen, strategian tai osaston nimeämisestä”, Onkamo toteaa.
Oppaasta apua
Entistä toimivampi julkinen nimistö on myös vuodenvaihteessa julkaistun Hyvän nimistön oppaan tavoite. Kaksikielinen opas on tarkoitettu kuntien, hyvinvointialueiden ja valtionhallinnon työntekijöille. Se on suunnattu erityisesti niille, jotka osallistuvat työssään julkishallinnon nimien suunnitteluun tai päättävät nimistä. Opas on käytettävissä verkossa maksutta.
Kielikello-lehti siirtyi maaliskuussa jatkuvaan julkaisutahtiin. Kielikellon ilmestymisviesti muuttui samalla uutiskirjeeksi. Nelisen kertaa vuodessa lähetettävään uutiskirjeeseen kootaan edeltävien kuukausien aikana julkaistut jutut.
- Tylsä nimi on paras nimi (Kielikello, 15.5.2024)
- Ett tråkigt namn är det bästa namnet (Språkbruk, 1.2.2024)
- Hyvän nimistön opas
- Tilaa Kielikellon uutiskirje