Ajankohtaista kielenhuollosta
Virkeän viisikymppisen jutut
Kielikello 1/2023 on ilmestynyt.
Vuoden 2023 ensimmäisessä Kielikellossa perehdytään julkisten toimijoiden nimiin kansalaisten näkökulmasta. Lisäksi keskustellaan kustannuspäällikön kanssa siitä, miten äänikirjat ovat vaikuttaneet kirja-alaan. Kieliasiaa on numerossa kaikkiaan neljäntoista jutun verran – vuonna 1968 perustetun lehden vauhti ei siis vähene.
Itella, Traficom, No-Harm Center, VR FleetCare… Moni julkinen toimija hakee innoitusta nimeämiselle muualta kuin maamme kansalliskielistä. Aurora Salmi kertoo artikkelissaan, kuinka kaikista julkishallinnon nimien ominaisuuksista juuri kielivalinta puhuttaa verkkouutisten keskustelupalstoilla nimestä toiseen.
Kustannusyhtiö Kosmoksen kustannuspäällikkö Anni Moilanen vastasi Kielikellon kysymyksiin äänikirjoista. Haastattelusta käy ilmi, että kaikki teokset eivät sovi äänikirjaksi: luettuna toimivat etenkin viihteelliset ja suhteellisen suoraviivaiset romaanit, dekkarit, chick lit ja romantiikka, samoin elämäkerrat ja muu asiaproosa. Tämän jutun voi tietysti myös kuunnella!
Numerossa paneudutaan lisäksi muun
muassa uudissukunimiin, asiakasviestinnän sävyyn, Ruotsin
uusiin kielikeskuksiin sekä yleiskielen ja puhekielen
vuorovaikutukseen
kielenkäyttäjiltä saadun palautteen innoittamana.
Saamme
tietää myös, mitä tarkoittaa murresana nettain
ja mitä nimistönhuolto ajattelee ilmauksesta pohjalaismaakunnat.
Kielikello ilmestyy neljä kertaa vuodessa, ja lehti on luettavissa verkossa maksutta.
Voit tilata sähköpostiisi ilmaisen muistutuksen uusimman numeron ilmestymisestä.